10 vecí, o ktorých dnes potrebujete vedieť

1. Americká banka Morgan Stanley s robustným zárobkom. Zisk finančného domu v treťom kvartáli posilnil o 83 % na 1,7 miliardy dolárov. Tržby banky medziročne posilnili o 12 % na 8,9 mld. dolárov. Akcie Morgan Stanley rastú o viac ako 4 %.

2. Šéf rakúskej centrálnej banky Ewald Nowotny opäť pripomína, že slabé euro je dobré pre ekonomiku eurozóny. Ako uviedol, oslabený kurz zvyšuje exportné príležitosti a znižuje riziko príliš nízkej inflácie. Nowotny tiež dodal, že dôležité je sledovať kvalitu nakupovaných aktív zo strany ECB a nie iba objem.

3. Google zverejnil svoje výsledky za tretí štvrťrok. Zisk na 6,35 USD/akciu minul očakávania 6,53 USD/akciu.  Počet platených klikov medziročne posilnil o 17 % a cena za klik (cost per click) poklesla o 2 %

4. Klesajúce ceny ropy ohrozujú rozpočet Venezuely. Ako píše spravodajská agentúra Bloomberg, ropa tvorí až 95 % exportu tejto krajiny, takže vývoj ceny ropy má priamy zásah na daňové príjmy. V súčasnosti je ropa najlacnejšia za posledné 4 roky, čo negatívne ovplyvňuje schopnosť Venezuely splácať zahraničný dlh.

5. Výsledky spoločnosti Advanced Micro Devices (AMD), dvojky na trhu s mikročipmi, minuli očakávania. Kým trh počítal s čistým ziskom na akciu vo výške 0,04 USD, výsledkom bol zisk 0,03 USD/akciu. V rovnakom období pred rokom spoločnosť zarobila 48 mil. dolárov, v uplynulom kvartáli to bolo len 17 miliónov. AMD okrem toho avizovala, že do konca roka bude prepustená 7 %-ná časť personálu. Investori poslali akcie AMD nadol o 8 %. 

6. Teraz sa pozrime na realitný trh v USA. Tamojšie stavebné výdavky v septembri výrazne rástli. V porovnaní s augustom ich objem vzrástol o 6,3 %, čo prekonalo očakávania na úrovni +5,4 %. Okrem toho bol prudký pokles v auguste revidovaný z predošlých -14,4 % na mínus 12,8 %. Počet vydaných stavebných povolení v septembri posilnil o 1,5 percenta na 1,018 milióna.

7. Bank of England signalizuje neskoršie zvyšovanie sadzieb. Hlavný ekonóm banky Andy Haldane uviedol, že jeho ekonomické vyhliadky sú pochmúrnejšie než tomu bolo pred tromi mesiacmi.

8. Z čísel, ktoré dnes publikovala ruská centrálna banka vyplýva, že inštitúcia v prvej polovici októbra použila 13 miliárd dolárov na podporu slabnúceho rubľa. Ruská mena čelí výraznému predajnému tlaku, za čo okrem uvalených sankcií na Rusko môžu aj klesajúce ceny ropy.

9. Ako v piatok avizoval výkonný člen predstavenstva Benoît Coeuré, ECB už v priebehu niekoľkých dní spustí avizované nákupy aktív. Ako Coeuré uviedol pred novinármi, ekonomika eurozóny je stále na ceste obnovy. ECB napriek tomu počíta s pozitívnym rastom v treťom a štvrtom kvartáli, dodal centrálny bankár.

10. Automobilovému trhu v Európe hrozí ochladenie. Aj napriek tomu, že v septembri počet novo registrovaných vozidiel narástol o 6,1 % na 1,27 milióna vozidiel, analytici varujú pred prehnanou eufóriou. Aj keď predaje rastú, oživenie stráca dynamiku a tempo rastu v niektorých krajinách EÚ oslabuje.

[mc4wp_form]

Komentáre