10 vecí, o ktorých dnes potrebujete vedieť

1. Najväčšia americká banka JP Morgan vykázala miliardový zisk. Z tretieho kvartálu si odnáša zárobok 5,57 miliardy dolárov (1,36 USD/akciu), a to aj napriek tomu, že náklady na súdne spory zostávajú naďalej vysoké. Analytici počítali so ziskom 1,38 USD na akciu.

2. Ešte viac ako JP Morgan v treťom kvartáli zarobila banka Wells Fargo, ktorej zisk za tretí kvartál dosiahol 5,7 mld. dolárov. V medziročnom porovnaní je zisk Wells Fargo vyšší o 3 %.

3. Z eurozóny dnes prišlo viacero sklamaní. Index ZEW v októbri oslabil o 10,5 bodu na mínus 3,6 bodu, čím sa prvýkrát od roku 2012 dostal do záporných hodnôt. Za očakávaniami zaostala aj priemyselná produkcia, ktorá v auguste medzimesačne poklesla o 1,8 %.

4. Zverejnené dnes boli aj údaje o spotrebiteľských cenách. Pozrite sa, ako sa vyvíjajú ceny v Španielsku a Francúzsku.

5. Obavy zo spomalenia svetovej ekonomiky dnes podlomili aj ázijské akcie. Zvlášť v červenom sa nachádzali japonské akcie, keďže japonské burzy boli v pondelok z dôvodu štátneho sviatku uzatvorené. Hlavný japonský akciový benchmark Nikkei 225 stratil až 2,38 % na 14 936 bodov. Obzvlášť vypredávané boli akcie proexportne orientovaných spoločností ako Toyota či Sony.

6. Inflácia v Británii v septembri spomalila z augustových 1,5 % na 1,2 %, čo je najnižšia úroveň za posledných 5 rokov.Podobne ako ECB, aj Bank of England má inflačný cieľ stanovený na úrovni 2 %. Aktuálny vývoj cien zmrazil očakávania skorého zvyšovania sadzieb.

7. Euro pod tlakom. Menový pár EUR/USD stráca 0,65 % na 1,26587 dolára, čo je odrazom slabých dát z eurozóny. Nečakane výrazný pokles indexu ZEW zosilnil obavy o vývoj najväčšieho hospodárstva eurozóny.

8. Ceny ropy sa opäť rútia strmo nadol. Ropa Brent stráca 1,46 % na 86,833 dolára za barel, WTI klesá o jedno percento na 83,419 dolára. Hlavným dôvodom prudkého zlacňovania zostáva oslabenie globálneho dopytu.

9. Európska únia (EÚ) stupňuje boj proti daňovým únikom. Ministri financií EÚ sa dnes dohodli, že krajiny si od roku 2017 budú automaticky vymieňať bankové informácie, a to aj napriek ostražitosti Rakúska a Luxemburska. Ako uviedla Európska komisia, nový zákon prinesie do Európy trvalú daňovú transparentnosť.

10. Zisk ruského plynárenského koncernu Gazprom sa v prvej polovici roka medziročne prepadol o 22,7 %. Zisk spoločnosti od januára do konca júna dosiahol 451 miliárd rubľov, čo je približne 8,8 mld. eur.

[mc4wp_form]

Redakčný tím Investičných Novín - investicne.sk. info@investicne.sk
Zdieľať
Komentáre