Graf: Najväčšou ekonomikou sveta už nie sú USA

Ako informoval Medzinárodný menový fond (MMF), Spojené štáty americké už nie sú najväčšou ekonomikou sveta. O tento titul ich má v najbližších mesiacoch obrať najväčšie hospodárstvo Ázie Čína, čo MMF zdôvodňuje metódou parity kúpnej sily (PPP – Purchasing power parity).

Na základe prepočtu pomocou parity kúpnej sily sa ekonomika Číny dostáva pred USA. Keďže sa pri výpočtoch nahradzujú menové kurzy kurzami cez PPP, izolujú sa výkyvy trhových kurzov.

Uveďme si príklad: ak sa hamburger predáva v Londýne za 2 libry a v New Yorku za 4 doláre, kurz PPP predstavuje 1 libra ku 2 dolárom. To znamená, že kurz PPP môže byť odlišný od situácie na finančných trhoch. Ako MMF píše na svojich stránkach, v dlhodobom horizonte sú kurzy PPP pomerné stabilné, pričom trhové kurzy sú viac volatilné, čo je jednou z výhod tejto metódy.

Ako znázorňuje graf nižšie, do konca roka 2014 má čínska ekonomika tvoriť 16,48 % globálneho HDP (očisteného cez kurzy PPP), pričom pri USA má tento pomer tvoriť 16,28 %. Naopak, pri zohľadňovaní trhovými sadzbami zostáva najväčšou ekonomikou USA.

xtb
Redakčný tím Investičných Novín - investicne.sk. info@investicne.sk
Zdieľať
Komentáre