10 vecí, o ktorých dnes potrebujete vedieť

1. Z hviezdneho investora Warrena Buffetta sa stáva obchodník s autami. Jeho investičná spoločnosť Berkshire Hathaway kúpila piateho najväčšieho predajcu automobilov v USA, Van Tuyl. Kúpna cena nebola zverejnená. Dohoda medzi Berkshire a Van Tuyl má byť dokončená v prvom kvartáli 2015.

2. Šéfka Medzinárodného menového fondu (MMF) Christine Lagardeová vyzýva krajiny k výraznejším stimulom a väčšiemu úsiliu podporiť ekonomický rast. “Hospodársky rast nie je dostatočne silný, aby čelil globálnym výzvam”, uviedla dnes Lagardeová počas prejavu vo Washingtone.

3. Európska centrálna banka (ECB) začne od polovice októbra so skupovaním krytých dlhopisov. Navyše, v poslednom kvartáli pristúpi aj k nákupom ABS, čo sú cenné papiere kryté aktívami. Finančné trhy komentáre Draghiho, šéfa ECB nepresvedčili a  európske akcie sa prepadli hlboko do červených čísel.

4. Šéf Fiatu Sergio Marchionne to s obchodmi na európskom automobilovom trhu nevidí najlepšie. Ako uviedol, skupina Fiat Chrysler bude v budúcnosti ťažiť najmä z obchodov na americkom trhu, nie európskom. Podľa neho je ale to najhoršie v Európe za nami.

5. Počiatočné žiadosti o dávky v nezamestnanosti v USA nečakane klesli. Oproti minulému týždňu poklesli o 8000 na 287 000. Ekonómovia počítali s úrovňou 297 tisíc žiadostí.

6. Ukrajinsko-ruský konflikt sa pod ekonomiku Ukrajiny podpíše výraznejšie než sa očakávalo. Uviedla to Svetová banka, ktorá pre tento rok krajine predpovedá pokles ekonomiky o 8 %. Predošlá prognóza počítala s prepadom hospodárstva o 5 %.

7. Vývojár populárnej hry Angry Birds, fínska spoločnosť Rovio prepúšťa 130 zamestnancov, čo je 16 % personálu. Odchádzajúci šéf spoločnosti Mikael Hed priznal, že objem personálu bol nastavený na očakávania rýchlejšieho ekonomického rastu.

8. Prvýkrát za posledných 17 mesiacov sa cena ropy WTI prepadla pod 90 dolárov. Neskôr ale komodita zmazala straty a aktuálne sa obchoduje na hodnote 90,79 USD/barel. Severomorská ropa Brent zostáva pod tlakom, keď lacnie o 0,94% na 93,23 dolárov/barel. Za straty na ropnom trhu môže dostatočná ponuka a pretrvávajúce obavy o dopyt.

9. Wall Street opäť v červenom. Akciový index S&P sa prvýkrát od novembra 2012 ponoril pod 150-dňový kĺzavý priemer.

10. Spoločnosť Pacific Investment Management (PIMCO) prichádza ďalej o kapitál investorov. V mesiaci september bolo z najväčšieho dlhopisového fondu Pimco Total Return vytiahnutých celkom 23,5 miliardy dolárov, čo je vôbec najväčší mesačný odliv kapitálu.

[mc4wp_form]

Komentáre