10 vecí, o ktorých dnes potrebujete vedieť

1. Nemecká spoločnosť Adidas informovala, že v priebehu troch rokoch chystá spätný odkup akcií v celkovej hodnote 1,5 miliardy eur. Najväčší producent športových potrieb v Európe tak reaguje na nespokojnosť akcionárov s vývojom akcií, ktoré od začiatku roka stratili značnú časť hodnoty.

2. Nálada v japonskom priemysle sa prekvapivo zlepšila. Príslušný index podnikateľského sentimentu v septembri vzrástol z predošlých 12 na 13 bodov. Ekonómovia počítali s oslabením indikátora.

3. Hlavný akcionár spoločnosti eBay Carl Icahn chváli rozhodnutie manažmentu eBay o odštiepení PayPalu do samostatnej spoločnosti. Čítať viac

4. Ako vyplýva z dát agentúry ADP, ekonomika USA dokázala v septembri vytvoriť 213 tisíc pracovných miest, čo prekonalo očakávania trhu. Analytici počítali, že ekonomika USA v septembri pridá 205 tisíc pracovných miest.

5. Kým americký trh práce zažiaril, o sklamanie sa postaral ostro sledovaný index ISM a indikátor inštitútu Markit. V septembri sa index ISM prepadol z predošlých 59 bodov na 56,6 bodu. Ekonómovia počítali s poklesom, avšak iba na hodnotu 58,5 bodu. Index Markit klesol o 0,4 bodu na 57,5 bodu.

6. Za očakávaniami zaostali aj stavebné výdavky. Tie v auguste v porovnaní s júlom oslabili o 0,8 %, pričom ekonómovia počítali s nárastom o 0,5 %. Júlový nárast bol navyše nižší než sa pôvodne hlásilo. Kým prvý odhad hovoril o raste 1,8 %, skutočnosťou bolo 1,2 %-né zvýšenie. Slabšie ekonomické dáta doľahli aj na americké akcie, ktoré sa držia v červených číslach.

7. Nálada v čínskom priemysle zostáva stabilná. Index banky HSBC sa v septembri nezmenil, keď zostal na hodnote 51,1 bodu. Ekonómovia hovoria o stabilnom vývoji, avšak netreba zabúdať na ekonomické riziká.

8. Ceny ropy sa po včerajších výrazných prepadoch stabilizujú. Barel ropy Brent dražie o 1,31 % na 96,10 dolárov, WTI získava 1,61 % na 92,83 USD. Komoditní experti sú presvedčení, že ropný trh má najhoršie za sebou a v priebehu štvrťroku počítajú s oživením cien.

9. Francúzska vláda uvádza, že svoj rozpočtový deficit pod hranicu 3 % stlačí do roku 2017, čiže o dva roky neskôr ako predtým Paríž avizoval. Podľa francúzskeho ministra financií M. Sapina by mal budúcoročný deficit dosiahnuť 4,3 % a v roku 2017 len 2,8 %. Prostredníctvom reforiem chce krajina do roku 2017 ušetriť až 50 miliárd eur.

10. K boju proti militantom Islamského štátu (IS) sa pripája aj Turecko. Krajina naznačila, že svojich vojakov pošle do Sýrie a Iraku, pričom spojencom by mali byť k dispozícii aj turecké vojenské základne. Turecký prezident Tayyip Erdogan okrem toho vyhlásil, že prioritou jeho krajiny zostáva zosadenie sýrskeho prezidenta Bašára al-Asada, ktorého obviňuje z podpory Islamského štátu.

[mc4wp_form]

Komentáre