10 vecí, o ktorých dnes potrebujete vedieť

1. Akcie Apple sa dnes prepadli pod 100 dolárov. Aktuálne strácajú 2,95 % na 98,75 dolára. Pozorovatelia trhu uvádzajú, že neexistuje žiadny jasný dôvod, prečo sú akcie Apple pod tlakom. Pravdou ale je, že spoločnosť v posledných dňoch čelí viacerým problémom – nový iPhone 6 sa údajne ohýba a v systéme iOS 8 sa našli chyby, na ktoré už spoločnosť chystá aktualizáciu.

2. India pod vedením nového premiéra Modiho pokračuje v lákaní zahraničných investorov. Najnovšie vláda spustila kampaň s názvom “Make in India”, ktorá je zameraná na zredukovanie administratívnej záťaže a zjednodušenie daňových pravidiel.

3. Prezident ECB, Mario Draghiho uznáva vstup Litvy do menovej únie. Počas dnešnej konferencie v Litve ocenil reformné úsilie tejto krajiny. Draghi okrem toho opäť zopakoval, že ECB je na boj s infláciou pripravená použiť ďalšie nekonvečnené nástroje.

4. Japonský akciový index exceloval. Nikkei 225 dnes získal 1,28 %, čím reagoval na špekulácie, že čínska centrálna banka bude mať nového šéfa. Wall Street Journal informoval, že čínski štátnici diskutujú o výmene dlhoročného šéfa Čínskej ľudovej banky. Od nového guvernéra trhy očakávajú výraznejšie uvoľňovanie menovej politiky.

5. Americké žiadosti o podporu v nezamestnanosti mierne vzrástli. V porovnaní s predchádzajúcim týždňom vzrástli o 12.000 na 293 tisíc. Ekonómovia počítali s počtom až 296 tisíc.

6. Šéf britskej centrálnej banky, Mark Carney naznačil, že obrat v úrokovej politike sa blíži. Ako ale dodal, načasovanie a tempo uťahovania menovej politiky závisí od vývoja ekonomického prostredia.

7. Európske akcie dnes hlboko v mínuse. Francúzsky index CAC 40 uzavrel so stratou 1,32 %, britský FTSE100 stratil 0,99 % a EuroStoxx 50 oslabil o 1,29 %. Dôvodov strát je viacero – ruský minister energetiky Alexander Nowak pohrozil, že ak krajiny EÚ budú dodávať plyn na Ukrajinu, Rusko môže prikročiť k odstávke dodávok. Obchodníci tiež poukazujú na FED, ktorý je čoraz bližšie k vyšším sadzbám.

8. Tri dobre informované zdroje uviedli, že najväčší ruský ropný koncern Rosnefť môže odstúpiť z dohody o kúpe ropnej divízie banky Morgan Stanley. Aj keď hovorca ruskej firmy uviedol, že rokovania pokračujú, zdroje blízke štátnej firme tvrdia, že šanca na dohodu je vysoko nepravdepodobná.

9. Menový pár EUR/USD pokračuje v oslabovaní. Spoločná európska mena stráca 0,33 % na 1,2736 USD. Americký dolár sa voči košu 10 hlavných mien vyšplhal až na 4-ročné maximum. Euro je pod tlakom slabých ekonomických dát a špekulácií, že ECB na boj s nízkou infláciou príjme nové opatrenia.

10. Americké objednávky tovarov dlhodobej spotreby v auguste poklesli až o 18,2 %, za čo však môže výrazný nárast v mesiaci júl. V júli totiž objednávky rástli o revidovaných 22,5 % (v tom čase ohlásila spoločnosť Boeing rekordný objem objednávok).

[mc4wp_form]

xtb
Komentáre