10 vecí, o ktorých dnes potrebujete vedieť

1. Ako informuje Wall Street Journal, americký burzový dohľad SEC preveruje investičnú spoločnosť PIMCO (dcéra nemeckého poisťovateľa Allianz), ktorá spravuje najväčší dlhopisový fond na svete. SEC má podozrenie, že investorom boli prezentované nesprávne informácie o výkonnosti produktu  Pimco Total Return ETF. Skupina tak podľa vyšetrovateľov umelo navýšila výnosy populárneho fondu, ktorý je zameraný na retailových investorov.

2. Nemecký index IFO pokračuje v oslabovaní. V septembri indikátor podnikateľskej nálady oslabil o 1,6 bodu na 104,7 bodov, čo je najnižšia úroveň od apríla minulého roka. Ekonómovia počítali iba s miernym oslabením na 105,8 bodu.

3. Dobré správy z Talianska. V septembri tu došlo k miernemu zlepšeniu spotrebiteľskej dôvery, keď príslušný index posilnil o 0,1 bodu na 102 bodov. Ekonómovia pritom počítali s poklesom na 101 bodov.

4. Kaviarensky obor Starbucks informoval, že za 900 miliónov dolárov chce odkúpiť 60,5 %-ný podiel svojej japonskej pobočky, čím sa stane plným vlastníkom v Starbucks Coffee Japan. Táto správa poslala akcie Starbucks Coffee Japan nahor o viac ako 4 percentá.

5. Po predošlých prudkých poklesoch sa japonská výroba opäť stabilizuje. Tamojší výrobný index PMI v septembri vzrástol z 52,9 b. na 53,4 bodov, čím dosiahol najvyššiu úroveň za posledných 6 mesiacov.

6. Svetová banka uvádza, že ruská ekonomika môže v strednodobom horizonte stagnovať. Pre aktuálny rok počíta s rastom ruského hospodárstva o 0,5  % a pre budúci rok len 0,3 %. „Nemyslíme si, že rast investícií zrýchľuje, ako tvrdí ruská vláda“, uviedol ekonóm World Bank.

7. Francúzski zamestnávatelia požadujú zrušenie dvoch z 11 štátnych sviatkov. Podľa francúzskych odborov by takéto opatrenie pomohlo vytvoriť 100 tisíc nových miest. V súčasnosti je vo Francúzsku bez práce zhruba 3,4 milióna ľudí.

8. Draghi sa dnes v rádiu Europe 1 vyjadril k politike ECB. “Menová politika zostane uvoľnená dlhšiu dobu. Rada guvernérov ECB je zajedno v tom, že využijeme všetky dostupné nástroje, aby sa inflácia opäť vrátila tesne pod 2 %”, uviedol dnes šéf ECB.

9. Predaje nových domov v USA masívne vzrástli. V auguste v porovnaní s júlom ich počet narárastol o 18 % na 504 tisíc. Očakávania trhu tak boli jasne pokorené, keďže analytici počítali s nárastom len o 4,4 %.

10. Euro pod tlakom. Prvýkrát od začiatku roka sa menový pár EUR/USD prepadol pod 1,28 dolára. V dnešnom obchodovaní euro voči doláru stráca 0,46 % na 1,27894 USD. Euro podlomil pokles indexu IFO, pričom dolár ťaží z robustných dát z amerického realitného trhu.

[mc4wp_form]

xtb
Komentáre