Fed hovoril o sadzbách. Tu je reakcia finančných trhov

Americká centrálna banka (FED) včera potvrdila očakávania finančných trhov, keď ohlásila ďalšiu redukciu mesačných nákupov dlhopisov o 10 miliárd dolárov na 15 mld. USD/mesačne.

Fed navyše neposkytol žiadny signál o tom, že by úrokové sadzby mali ísť nahor skôr, ako sa očakáva. Menový výbor Fedu je naďalej znepokojený nízkou infláciou a nedostatočným hospodárskym rastom, čo je v súčasnosti celosvetovým problémom.

Šéfka Fedu, Janet Yellenová tak zdôraznila, že sadzby zostanú na rekordne nízkej úrovni dlhšiu dobu. Na druhej strane bol navýšený odhad úrokových sadzieb – podľa stredného odhadu by sadzby na konci roka 2015 mali dosahovať 1,375 %, čo je viac než júnová prognóza 1,125 %.

Aj keď prísľub nízkych sadzieb podporil akciové trhy, zisky akcií ohraničila zvýšená prognóza sadzieb pre budúci rok. Index Dow Jones získal 0,15 % a uzavrel na rekordnom maxime 17 156 bodov. Širší index  S&P posilnil o 0,13 % na 2001 bodov.

Americký dolár ťažil zo zvýšenej prognózy, keď sa voči japonskému jenu vyšplhal až na 6-ročné maximum. Dolárový index Bloomberg (ADXY) posilnil o 0,30 % a uzavrel na najvyššej úrovni od júna 2010.

DUŠAN HRUŠKA je zakladateľom Investičných Novín - www.investicne.sk. Je absolventom Ekonomickej fakulty Univerzity Mateja Bela, kde vyštudoval odbor Financie, bankovníctvo a investovanie. Je tiež zakladateľom portálu www.skolaforexu.sk
Zdieľať
Komentáre