Ich nápadu spočiatku nikto neveril. Dnes sú títo traja mladíci miliardári

Aj napriek tomu, že títo traja mladíci majú zhruba len po 30 rokov, hodnota ich majetku osciluje okolo úrovne 1 miliarda dolárov.

Úspešné trio v zložení Brian Chesky, Joe Gebbia a Nathan Blecharczyk založilo obľúbenú službu Airbnb, ktorá spája tých, čo ubytovanie ponúkajú a tých, čo ubytovanie hľadajú. Kto by to bol povedal, že z webstránok sprostredkujúcich ubytovanie vznikne doslova „stroj na peniaze“?

Do firmy, ktorú títo mladíci založili v roku 2008, už investovali zvučné mená, vrátane IT miliardára Petra Thiela. Spočiatku to ale nevyzeralo všetko ružovo, pretože investori sa nápad pozerali skôr skepticky.

Pozri tiež: Ako sa z mladého pumpára stal milionár

Dnes je to ale minulosť, pretože projekt Airbnb sa rozrástol na spoločnosť v hodnote 10 miliárd dolárov (naposledy uzavretá investícia s TPG Capital vo výške 450 mil. dolárov). Keďže každý zo spoluzakladateľov vlastní vo firme zhruba 15 %-ný podiel, o peniaze dnes nemajú núdzu.

Dobrou otázkou je, na čom vlastne ich projekt zarába? No predsa na províziách. Platforma Airbnb si ako sprostredkovateľ ubytovania účtuje 3 % z ceny hostiteľa a 12 % za každého ubytovaného hosťa. Aj keď títo mladíci nežijú v luxuse, majú dostatok peňazí na to, aby len sedeli a sledovali, ako ich spočiatku malý nápad generuje milióny dolárov. Napriek tomu sú hladní po ďalších projektoch, nových investíciách a rozvíjaní svojej firmy. A presne tak to má byť.

xtb
Redakčný tím Investičných Novín - investicne.sk. info@investicne.sk
Zdieľať
Komentáre