10 vecí, o ktorých dnes potrebujete vedieť

1. Podnikatelia zo západných krajín kritizujú nové sankcie voči Moskve, ktoré začali platiť už dnes. Ako uviedla Asociácia európskych podnikov (AEB), vlády by mali nájsť iný spôsob, ako riešiť konflikt na Ukrajine a zároveň nepoškodiť ekonomiku. Kremeľ sa už nechal počuť, že na uvalené sankcie odpovie odvetou.

2. Spotrebiteľská dôvera v USA sa v septembri nečakane zlepšila. Index Univerzity Michigan vzrástol z 82,5 bodu na 84,6 bodu, čo je najvyššia úroveň od júla 2013.

3. Twitter navyšuje svoju prvú emisiu dlhopisov až na 1,8 miliardy dolárov. Vydané už boli konvertibilné dlhopisy v objeme 900 mil. dolárov so splatnosťou v roku 2021 a 2019, pri ktorých bol zaznamenaný silný dopyt. Pôvodne mala spoločnosť vydať dlhopisy za 1,5 mld. dolárov.

4. Dobré správy z eurozóny. Priemyselná produkcia tu v júli rástla o 1 %, čo prekonalo očakávania ekonómov, ktorí predpovedali nárast o 0,7 %

5. Šéfka Medzinárodného menového fondu Christine Lagardeová upozornila, že japonská ekonomika by mala viac využívať potenciál žien. „Ženy môžu zachrániť Japonsko“, vyhlásila dnes Lagardeová na konferencii v Tokiu.

6. Nemecký minister financií Wolfgang Schäuble tvrdí, že Európe z krízy pomôžu vyššie investície. „Nachádzame sa v prostredí, v ktorom je potrebné zvýšiť investície v celej Európe, a to aj v Nemecku”, uviedol na dnešnom stretnutí euroskupiny v Miláne.

7. Ako informujú americké médiá, dopyt po akciách čínskeho e-commerce giganta Alibaba Group je výrazne väčší než sa predpokladalo. Objavili sa už prvé špekulácie, že objem akcií v IPO môže byť z dôvodu silného dopytu navýšený. Spoločnosť tieto informácie odmietla komentovať.

8. Maloobchodné tržby USA naplnili očakávania. V auguste v porovnaní  s júlom rástli o 0,6 %, čo bolo v súlade s odhadom ekonómov. Navyše, júlový údaj bol revidovaný nahor, a to z avizovanej stagnácie na rast 0,3 %. Americký dolár sa po dnešných silných dátach z USA pridŕža 14-mesačného maxima.

9. Ako dnes informoval Štatistický úrad SR, v auguste v porovnaní s júlom sa spotrebiteľské ceny v SR znížili o 0,2 %. Pokles zaznamenali ceny potravín, odevov a obuvi či dopravy. Na júlovej úrovni zostali ceny v odboroch bývanie, voda, elektrina, plyn a iné palivá; poštové a telekomunikačné služby; hotely, kaviarne a reštaurácie.

10. Ako uvádza nemecký časopis “Textilwirtschaft”, rýchlo rastúca nemecká spoločnosť Zalando by na burzu mohla prísť 1. októbra. Vedenie firmy chce budúci týždeň uskutočniť roadshow, ktorej cieľom bude osloviť inštitucionálnych investorov. Spoločnosť doteraz potvrdila, že prvotná verejná ponuka akcií (IPO) sa uskutoční do konca tohto roka.

Komentáre