10 vecí, o ktorých dnes potrebujete vedieť

1. Slávny veľkoinvestor a špekulant George Soros varuje pred škótskou nezávislosťou. Ako uviedol pre denník Financial Times, odtrhnutie Škótska od Spojeného kráľovstva môže Európe spôsobiť vážne škody. Ako dodal, pre osamostatnenie Škótska ako aj výstup Británie z EÚ nemôže byť horší čas ako teraz.

2. Austrálsky trh práce sa postaral o veľké prekvapenie. V auguste tamojšia ekonomika vytvorila 121 tisíc pracovných miest, čo bolo o 15 tisíc viac ako počítali ekonómovia.

3. Nemecká inflácia zostáva na 4 a pol ročnom minime. V auguste ceny zostali na júlovej úrovni, keďže index spotrebiteľských cien medziročne rástol o 0,8 %. V Číne došlo v auguste k ochladeniu cien, keď medziročný rast cien poklesol z júlových 2,3 % na 2 %.

4. Rusko ostro kritizuje nové sankcie Európskej únie. “Naša odpoveď bude úplne porovnateľná s akciou EÚ”, uviedol hovorca ruského ministerstva zahraničia. Nové sankcie majú platiť od zajtra. Brusel ale tvrdí, že ak Moskva podporí mierový proces na Ukrajine, sankcie môžu byť zrušené.

5. Žiadosti o podporu v nezamestnanosti v USA minulý týždeň nečakane vzrástli. V porovnaní s predchádzajúcim týždňom sa ich počet vyšplhal o 11.000 na 315.000. Ekonómovia počítali s číslom 300 tisíc žiadostí.

6. Internetový gigant Google kupuje ďalšiu spoločnosť, tentokrát vývojárov high-tech lyžice, ktorá uľahčuje život ľuďom s Parkinsonovou chorobou. Google neprezradil, koľko za startup Lift Labs zaplatil.

7. Stavebná produkcia v SR júli opäť klesala, už štvrtýkrát v tomto roku. V porovnaní s júlom 2013 sa stavebná produkcia znížila o 5,7 % na 414,7 mil. eur. Po zohľadnení sezónnych vplyvov bola o 0,1 % nižšia ako v júni 2014. Priemyselná produkcia sa v júli zvýšila, a to medziročne o 4,4 %.

8. Štatistický úrad SR dnes zverejnil aj vývoj zamestnanosti. V júli v porovnaní s júlom 2013 vzrástla zamestnanosť v informačných a komunikačných činnostiach, veľkoobchode či v priemysle. Naopak, počet zamestnaných osôb klesol v predaji a oprave motorových vozidiel, stavebníctve, doprave a skladovaní a v maloobchode.

9. Zisk ruského plynárenského obra Gazprom výrazne poklesol. V prvom kvartáli zisk najväčšej ruskej spoločnosti oslabil až o 41 % na 4,6 miliardy eur. Dôvodom je kríza na Ukrajine či slabý ruský rubeľ.

10. Medzinárodná energetická agentúra IEA znížila odhad globálneho dopytu po rope. V budúcom roku by mal dopyt po čiernom zlate vzrásť o 1,3 % na 93,8 milióna barelov denne, čo je o 165 tisíc barelov menej ako agentúra očakávala pred mesiacom.

Komentáre