10 vecí, o ktorých dnes potrebujete vedieť

1. Šéf Ferrari končí. Luca Di Montezemolo sa po 23 rokoch lúči s riaditeľskou stoličkou v automobilke Ferrari, ktorá je dcérskou spoločnosťou skupiny Fiat. Na jeho miesto nastúpi Sergio Marchionne, súčasný riaditeľ Fiatu.

2. Softvérový gigant Microsoft má údajne záujem o švédsku firmu Mojang, ktorá je vývojárom populárnej hry Minecraft. Ako píše Wall Street Journal, švédska spoločnosť sa hodnotí na viac ako dve miliardy dolárov. Akvizícia by bola prekvapením, pretože zakladateľ Makus Persson doteraz vždy odmietal ponuky veľkých investorov.

3. Grécko sa nemôže vymaniť z deflácie. V auguste v porovnaní s júlom tu spotrebiteľské ceny poklesli o 0,3 %. Je to už 18. mesiac za sebou, čo ceny v Grécku klesajú.

4. Ako informuje agentúra Reuters s odvolaním sa na ľudí podieľajúcich sa na IPO čínskej spoločnosti Alibaba, Alibaba údajne získala dostatok objednávok na akcie v prvotnej verejnej ponuke. Nie je však jasné, pri akej cene z avizovaného rozpätia 60 – 66 dolárov bola väčšina dopytu po akciách uspokojená.

5. Šéf Intelu tvrdí, že spoločnosti sa vysoké náklady na vývoj čipov pre tablety vyplatili. Kým v minulom roku boli čipy Intelu použité v 10 miliónoch tabletov, tento rok je cieľ stanovený až na 40 miliónov kusov.

6. Nepriaznivé správy z Francúzska. Tamojší minister financií dnes informoval, že tohtoročný ako aj budúcoročný deficit francúzskeho rozpočtu bude vyšší než sa pôvodne predpokladalo. Čítať viac

7. Britskí lídri sa aj naďalej snažia presvedčiť Britov, aby v referende, ktoré sa uskutoční 18. septembra hlasovali proti odtrhnutiu Škótska od Spojeného kráľovstva. Zlomilo by mi to srdce, ak by sa naše rodiny národov odtrhli, adresoval dnes Škótom premiér David Cameron.

8. Spoločnosť Apple v utorok predstavila dlhoočakávané inteligentné hodinky s názvom “Apple Watch”, ktoré kombinujú funkcie mobilných zariadení a senzorov na monitorovanie zdravotných funkcií. Firma okrem toho predstavila dva nové väčšie iPhony.

9. Zásoby ropy v USA klesli menej než sa očakávalo. Minulý týždeň zásoby klesli o 1 milión barelov na 358,6 mil.barelov denne. Analytici počítali s poklesom o 1,5 mil. barelov. Ropa Brent lacnie o 0,37 %, WTI stráca 1,22 %.

10.Wall Street v zelenom. Podľa maklérov sa o zelené čísla starajú technologické akcie na čele s akciami Apple, ktoré získavajú viac ako 2 %. O titulky sa dnes opäť stará aj spoločnosť Family Dollar – po tom, čo zamietla ponuku zo strany Dollar General, chce teraz Dollar General pristúpiť na tzv. nepriateľské prevzatie a akcionárom Family Dollar ponúknuť 80 dolárov/akciu.

xtb
Komentáre