10 vecí, o ktorých dnes potrebujete vedieť

1. Realitný magnát Donald Trump podáva návrh na konkurz. Ako hlási agentúra Bloomberg s odvolaním sa na dôverný zdroj, spoločnosť Trump Entertainment Resorts Inc, ktorá bola založená miliardárom Trumpom a prevádzkuje niekoľko kasín, by mala opäť podať návrh na konkurz. Trump vo firme nemal žiadnu manažérsku rolu.

2. Švédskemu predajcovi nábytku IKEA sa neprestáva dariť. Celosvetové predaje spoločnosti za uplynulý fiškálny rok (odlišný od kalendárneho, skončil 31.8.) vzrástli o 3 % na 28,7 mld. eur. Tržby spoločnosti ťažia najmä zo silného dopytu na čínskom trhu.

3. Dnes to príde – spoločnosť Apple dnes predstaví dlhoočakávané nové produkty, vrátane iPhonu 6 a možno aj inteligentných hodiniek „iWatch“. Celé to začne o 19:00 (stredoeurópskeho času).

4. Spotrebiteľská dôvera v Japonsku oslabila prvýkrát za posledné 4 mesiace. Index spotrebiteľského sentimentu sa znížil z júlových 41,5 bodu na 41,2 bodu. Súkromná spotreba tvorí až 60 % ekonomického výkonu Japonska.

5. Priemyselná výroba Veľkej Británie milo prekvapila. Produkcia v júli rástla o 0,5 %, čo jasne prekonalo očakávania na úrovni 0,2 %. Ide o najsilnejší nárast za posledných 5 mesiacov.

6. 820 miliónov dolárov alebo 46 USD na akciu. Presne toľko ponúka spoločnosť General Mills, jedna z najväčších potravinárskych firiem sveta za spoločnosť Annie’s Homegrown, ktorá je známym výrobcom biopotravín. Akcie Annie’s získavajú 38 %.

7. Mark Carney, šéf Bank of England naznačil prvé zvyšovanie sadzieb. Podľa jeho slov môžu byť sadzby vo Veľkej Británii navýšené na jar budúceho roka, pričom zvyšovanie by malo prebiehať postupne.

8. Riaditeľ McDonald’s, Don Thompson dnes vyhlásil, že v auguste došlo k výraznému ochladeniu tržieb. Globálne predaje reťazca medziročne oslabili o 3,7 %. Ako Thompson uviedol, môžu za to najmä problémy s mäsom v Číne. Akcie McDonald’s dnes strácajú pol percenta.

9. Trhová hodnota Facebooku dosahuje viac ako 200 miliárd dolárov, čím sa radí k najväčším firmám na svete. Môže za to nárast akcií, ktoré od 23. júla, kedy boli publikované kvartálne výsledky, získali už 9 %.

10. Brazílsky rating dostáva úder pod pás – ratingová agentúra Moody’s znížila výhľad brazílskeho ratingu z pozitívny na negatívny, čo znamená, že v blízkej budúcnosti môže dôjsť k zníženiu úverovej známky. Ratingovka zároveň potvrdila rating na úrovni “Baa2”.

 

Komentáre