10 vecí, o ktorých dnes potrebujete vedieť

1. Jérôme Kerviel (na snímke), bývalý 37-ročný bankár z parížskej Société Générale je na slobode. Kerviel, ktorý sa preslávil bezohľadným obchodovaním a stratou 4,9 miliardy eur, bol dnes prepustený z väzenia. Bankár dostal trojročný trest, avšak odvolací súd minulý týždeň rozhodol o jeho prepustení na slobodu. Zvyšok trestu si odpyká s elektronickým náramkom na slobode. Kerviel bol vo väzení 150 dní.

2. Japonská ekonomika sa zadrháva. V 2. kvartáli HDP Japonska poklesol o 7,1 %, pričom prvý odhad počítal s poklesom o 6,8 %. Aktuálny prepad je najsilnejším za posledných 5 rokov.

3. Ekonomický sentiment v eurozóne sa naďalej zhoršuje. Index Sentix v septembri oslabil z predošlých +2,7 bodu na mínus 9,8 bodu, čím sa prvýkrát v tomto roku ocitá v záporných hodnotách. Ako tvrdia experti, index tým poukazuje na opätovný návrat recesie.

4. Libra na takmer ročnom minime. Cez víkend bol v Británii zverejnený prieskum YouGov, z ktorého vyplýva, že až 51 % respondentov je za nezávislé Škótsko. Je to prvýkrát, čo priaznivci za osamostatnenie Škótska získali prevahu.

5. Cena ropy Brent sa v dnešnom obchodovaní dostala pod úroveň 100 dolárov za barel. Je to vôbec prvýkrát od júla 2013, čo bola cena tejto komodity nižšia ako 100 USD. Experti tvrdia, že po prekročení tejto psychologickej hranice môže straty ešte viac rozšíriť.

6. Vývoz Nemecka dosahuje rekordné maximá. V júli tamojšie firmy vyviezli tovar v rekordnej hodnote 101 miliárd  eur. Nikdy predtým sa mesačná hodnota nedostala nad úroveň 100 miliárd eur. V porovnaní s júnom nemecký export vzrástol o 4,7 %, čo jasne prekonalo očakávania.

7. Microsoft v Číne prichádza o svojho top manažéra. Zhang Yagin, ktorý viedol výskumné oddelenie pre ázijsko pacifickú oblasť, prechádza k internetovému obrovi Baidu.

8. Akcie Adidas sa dnes radia k najslabším v indexe DAX 30. Investori reagujú na správu denníka Wall Street Journal, ktorá hovorí, že nemecká firma je až „trojkou“ na americkom trhu športových potrieb. Kým jednotkou zostáva suverénne Nike, Adidas z 2. priečky vytlačil konkurent Under Armour – jeho tržby od začiatku roka vzrástli o 20 %.

9. Čínskemu exportu sa v mesiaci august darilo viac než sa očakávalo. V porovnaní s júlom vzrástol o 9,4 %, pričom analytici počítali s nárastom len o 9 %. Niektorí ekonómovia tvrdia, že čísla poukazujú na zotavovanie globálnej ekonomiky.

10. Čínsky online obor Alibaba chce v prvotnej verejnej ponuke (IPO) akcií získať 21 miliárd dolárov. V IPO bude ponúknutých 320 miliónov akcií v cene 60 až 66 dolárov za akciu. Celkovo by tak hodnota firmy dosiahla 160 miliárd dolárov.

Komentáre