10 vecí, o ktorých dnes potrebujete vedieť

1. Apple už reaguje na únik citlivých fotografií známych celebrít. Riaditeľ Apple Tim Cook informoval, že Apple po útoku na svoje cloudové úložisko iCloud zvýši bezpečnosť. V prípade, že sa niekto pokúsi o zmenu hesla alebo o stiahnutie dát, užívateľ bude o tom ihneď informovaný e-mailom.

2. Už je všetkým jasné, kde výrobca elektromobilov Tesla vybuduje svoju obrovskú továreň na výrobu batérií – v Nevade. D roku 2020 má tvz. Gigafactory vyprodukovať 6500 pracovných miest. CEO Tesla Motors, Elon Musk sa netajil, že chce na maximum vyťažiť poskytnuté úľavy a dotácie.

3. Japonsko sa pripravuje na nový stimulačný balíček. Ekonomika sa zadrháva a my musíme byť pripravení na rýchlu reakciu, uviedol dnes pred novinármi Taro Aso, japonský minister financií. Je tak zrejmé, že v prípade stagnácie vláda schváli ďalšie stimuly.

4. Ewald Nowotny, člen rady ECB a guvernér rakúskej centrálnej banky obhajuje rekordne nízke sadzby. Ako uviedol v rakúskej televízii, zníženie sadzieb oslabuje kurz eura a pomáha exportérom eurozóny. Kurz EUR/USD včera prvýkrát od júla 2013 poklesol pod 1,30 dolára.

5. Ako hlásia ruské médiá, zákaz dovozu tovaru zo západných krajín na ruský trh vyvolalo výrazný nárast cien. V auguste ceny potravín rástli v priemere o 10,3 %, mäso zdražilo až o 13,8 %. Po novom Rusko zakázalo dovoz cukroviniek z Ukrajiny. Ako dnes informovala ruská agentúra pre ochranu spotrebiteľov, dôvodom najnovšieho zákazu pre dve ukrajinské spoločnosti je chybné označovanie tovaru.

6. Tisícky zamestnancov fastfoodových reťazcov USA štrajkujú za vyššie platy. Demonštranti v 150 mestách žiadajú hodinovú mzdu 15 dolárov. Aktuálne celoštátny priemer dosahuje 7,5 USD.

7. Európsky štatistický potvrdil stagnáciu ekonomiky eurozóny v druhom kvartáli. Bol tak potvrdený pôvodný odhad z polovice augusta, v ktorom Eurostat informoval, že ekonomika eurozóny v 2. kvartáli v porovnaní s 1. štvrťrokom zostala bezo zmeny.

8. Vytváranie pracovných miest v USA sa v mesiaci august ochladilo. Ekonomika vytvorila 142 tis. pracovných miest, pričom odhad hovoril o vytvorení 225 tis. miest. Pre americký trh práce ide o najslabší výsledok v tomto roku. Miera nezamestnanosti klesla o 0,1 percentuálneho bodu na 6,1 %.

9. Miliardové doťahovanie sa o spoločnosť Family Dollar pokračuje. Najnovšie sa všetko vrátilo na začiatok, keďže firma odmietla 9,1-miliardovú ponuku zo strany Dollar Tree. Dôvodom sú obavy o narušenie hospodárskej súťaže. Vedenie Family Dollar uvádza, že z pohľadu schválenia orgánov pre hospodársku súťaž je reálnejšou fúzia s firmou Dollar Tree.

10. Euro sa v dnešnom obchodovaní zotavuje z výrazných strát z predošlého dňa. Voči doláru získava 0,28 % na 1,29726 dolára. Menový pár EUR/USD rozšíril svoje zisky po tom, ako slabé dáta z amerického trhu práce podlomili dolár.

Komentáre