10 vecí, o ktorých dnes potrebujete vedieť

1. Dánska spoločnosť Lego sa stáva lídrom trhu hračiek. Príjmy spoločnosti za prvých 6 mesiacov tohto roka vzrástli o 11 % na 11,51 mld. dánskych korún (1,544 mld. eur) . Z hľadiska tržieb a zisku tak firma prekonáva doterajšieho najväčšieho výrobcu hračiek Mattel.

2. Americký index ISM pre sektor služieb v auguste posilnil o 0,9 bodu na 59,6 bodov, čo je najvyššia hodnota od októbra 2005. Ekonómovia pritom počítali s poklesom indexu na 57,7 bodu.

3. Japonská centrálna banka Bank of Japan ponecháva svoju menovú politiku bezo zmeny. Ako uviedol guvernér BoJ, Haruhiko Kuroda, plán zvýšiť menovú bázu krajiny o 60 do 70 triliónov jenov/ročne zostáva bezo zmeny.

4. Michael Bloomberg je späť. Bývalý starosta New Yorku avizoval, že sa vracia do vedenia spoločnosti Bloomberg LP, ktorú založil v roku 1981.

5. Z Nemecka prišiel povzbudivý ekonomický signál. V júli nemecká priemyselná výroba vzrástla o 4,6 %, čo je príjemné osvieženie po 2,6 %-nom prepade v júni. Domáce továrenské objednávky vzrástli o 1,7% a zahraničné objednávky vzrástli o 6,9 %.

6. JP Morgan posiela akcie GoPro (GPRO) výrazne nadol. Americká veľkobanka zhoršila hodnotenie akcií na „neutral“ a stanovila cieľovú cenu na 51 dolárov. Akcie GoPro aktuálne strácajú 4,85 % na 54 dolárov.

7. Podobne ako centrálna banka Japonska, aj britská centrálna banka Bank of England ponecháva svoju menovú politiku bezo zmeny. Sadzby tak zostávajú na úrovni 0,5 % a cieľ programu nákupu dlhopisov je stanovený na 375 miliárd libier.

8. O veľké prekvapenie na finančných trhoch sa dnes postarala Európska centrálna banka (ECB), ktorá znížila hlavnú refinančnú sadzbu z predošlých 0,15 % na 0,05 %. Euro sa po týchto správach prepadlo až na 13-mesačné minimum.

9. ECB znižuje odhad rastu a inflačnú prognózu. Pre aktuálny rok ECB počíta s rastom ekonomiky eurozóny o 0,9 %, čo je o 0,1 percentuálneho bodu menej ako v júnovej prognóze. Inflácia by mala dosiahnuť 0,6 %, pričom pôvodne sa hovorilo o inflácie 0,7 %.

10. Ako vyplýva zo správy súkromnej agentúry ADP, súkromný sektor USA v auguste vytvoril celkom 204 tisíc pracovných miest. Ide o niečo slabší než očakávaný údaj, keďže analytici počítali s vytvorením 220 tis. miest. Navyše, údaj z predošlého mesiaca bol revidovaný z 218 tis. na 212 tisíc miest.

xtb
Komentáre