Buffett priznáva jeho najväčšiu slabinu

Počas výročného zasadnutia investičnej spoločnosti Berkshire Hathaway padla zaujímavá otázka, na ktorú sa Warren Buffett ani Charlie Munger nebáli odpovedať. „Aké sú vaše slabé stránky a ako by ste ich riešili?“ spýtala sa predstaviteľov Berkshire redaktorka z Fortune magazínu, Carol Loomis, ktorá je tiež dlhoročnou priateľkou W. Buffetta.

Mojou jasnou slabinou je veľmi pomalé zavádzanie personálnych zmien, priznal Buffett. Mám veľmi rád našich manažérov. Myslím si, že ak vedúcim pracovníkom dávame vysoký stupeň voľnosti, vedia dosiahnuť veľké veci. Niekto jedného dňa príde a povie – treba viac dohľadu a kontroly. Potom sa niečo stane, čo by sa stať nemalo, a on bude mať pravdu. Na druhej strane je nemožné, aby sa všetky dobré veci pripisovali väčšej voľnosti vo firme.

Nemáme žiadne personálne oddelenie, čo sa v konečnom dôsledku javí ako naša výhoda. Keď sa však niečo pokazí, niekto príde a povie.. „mali ste to oddelenie mať“. A v tomto konkrétnom prípade bude mať pravdu.

Aj Charlie priznáva, že čo sa týka zamestnancov, je on aj Buffett príliš dôverčivý. „Myslím, že mnohé organizácie sú úspešné, pretože firemnú kultúru postavili na dôvere“, hovorí Munger.

Buffett a Munger na záver otázky dodali, že ich slabina je zároveň aj ich silnou stránkou.

Redakčný tím Investičných Novín - investicne.sk. info@investicne.sk
Zdieľať
Komentáre