10 vecí, o ktorých dnes potrebujete vedieť

1. Regionálny súd v Nemecku zakázal používanie aplikácie Uber, ktorá je “konkurenciou” pre taxi služby. Súd vo Frankfurte nad Mohanom tvrdí, že vodiči, ktorých táto aplikácia sprostredkuje, nemajú na prevoz potrebné oprávnenie. V prípade, že by aplikácia zákaz porušila, hrozí jej pokuta 250 tisíc eur.

2. Stavebné výdavky v USA rástli v júli silnejšie než sa očakávalo. V porovnaní s predošlým mesiacom ich objem vzrástol o 1,8 %, pričom ekonómovia očakávali nárast o 1 %. Okrem toho bol júnový pokles miernejší – kým predošlý odhad hovoril o poklese 1,8 %, skutočnosťou bol pokles o 0,9 %.

3. Švajčiarska ekonomika stagnuje. Z druhého kvartálu si hospodárstvo krajiny odnáša nulový rast, čo je najhorší výsledok za posledné dva roky. Oveľa slabší než očakávaný údaj je odrazom podlomeného vývozu, ktorý je ovplyvnený slabým ekonomickým prostredím v Európe.

4. Austrália chce ruského prezidenta Vladimira Putina vylúčiť zo zoskupenia lídrov krajín G20. Austrálsky minister obchodu Andrew Robb navrhuje, aby štáty izolovali Rusko a z novembrového sumitu G20 vylúčili ruského prezidenta.

5. Japonský jen pod tlakom. Americký dolár voči jenu dosiahol úroveň až 105,01 jenov, čo je 5-ročné maximum. Podľa banky Commerzbank sa pod oslabený jen podpísali špekulácie na preskupenie japonskej vlády – novým japonským ministrom zdravotníctva by sa mal stať Yasuhisa Shiozaki, ktorý presadzuje väčšiu autonómnosť japonského dôchodkového fondu GPIF.

6. Ako informuje Wall Street Journal s odvolaním sa na dobre informovaný zdroj, čínska skupina Alibaba plánuje svoju prvotnú verejnú ponuku akcií odštartovať 8. septembra. Spoločnosť už diskutuje s americkým burzovým dohľadom SEC, ktorý spoločnosti musí schváliť zoznam potrebných dokumentov.

7. Ak bude konflikt na Ukrajine pokračovať aj v roku 2015, Ukrajina bude potrebovať ešte väčšiu finančnú pomoc. Takéto varovanie dnes vydal Medzinárodný menový fond. MMF odhaduje, že Kyjev bude potrebovať až 19 miliárd dolárov. MMF už Ukrajine schválil finančnú pomoc vo výške 17 miliárd dolárov.

8. Ropa dnes výrazne rozšírila svoje straty. Barel ropy Brent lacnie o 1,78 % na 100,795 dolára, WTI stráca 2,49 % na 93,408 USD. Dôvodom je silný americký dolár a taktiež produkcia ropného kartelu OPEC, ktorá dosiahla ročné maximum.

9. Spoločnosť Dollar General zvýšila svoju ponuku za Family Dollar, a to z predošlých 78,50 USD na 80 USD/akciu alebo 9,1 miliardy dolárov. Okrem toho sa dnes v centre pozornosti nachádzajú akcie spoločnosti Compuware, ktoré získavajú viac ako 12 %. Private equity firma Thoma Bravo oznámila, že kupuje tohto softvérového vývojára za 2,5 miliardy dolárov.

10. Výrobný sektor USA v auguste mimoriadne zrýchlil. Ostro sledovaný indikátor ISM tu v auguste posilnil z predošlých 57,1 bodu na 59 bodov, čo je najvyššia úroveň od marca 2011. Čísla jasne prekonali očakávania analytikov, ktorí počítali s hodnotou 56,9 bodu.

Komentáre