10 vecí, o ktorých dnes potrebujete vedieť

1. Na pozadí napätých vzťahov s Európskou úniou Rusko zahájilo výstavbu plynovodu do Číny. „Realizujeme najväčší stavebný projekt na svete“, uviedol dnes na slávnostnom ceremoniáli ruský prezident Vladimir Putin. Na oficiálnom zahájení výstavby plynovodu s názvom Sila Sibiri sa zúčastnil aj čínsky vicepremiér Zhang Gaoli.

2. Sentiment v priemysle eurozóny sa v auguste zhoršil viac ako sa očakávalo. Index inštitútu Markit v auguste oslabil o 0,1 bodu na 50,7 bodu, čo je o 0,1 bodu menej ako v prvom odhade. Indikátor je len mierne nad kritickou úrovňou 50 bodov.

3. Nemecká ekonomika sa v druhom kvartáli vyvíjala podľa očakávaní. Ako uviedol tamojší štatistický úrad, HDP oslabil o 0,2 %, čo potvrdilo pôvodný odhad. Pod ekonomické zakopnutie sa podpísali najmä slabé investičné výdavky. Investície v stavebníctve sa dokonca prepadli o 4,2 %.

4. Britská veľkobanka Barclays informovala, že predáva veľkú časť svojich retailových pobočiek v Španielsku. Kupujúcim je miestna CaixaBank, podľa trhovej hodnoty tretia najväčšia finančná inštitúcia v Španielsku.

5. Euro voči švajčiarskemu franku dosahuje najnižšiu hodnotu za posledných 20 mesiacov. Menový pár EUR/CHF sa dnes obchoduje na úrovni 1,2062 frankov, čo je blízko úrovne z decembra 2012. Ruský rubeľ sa voči americkému doláru prepadol na čerstvé minimum, keď menový pár USD/RUB posilnil na 37,50 rubľov.

6. S ekonomikou Grécka to vyzerá lepšie než sa očakávalo. Ako informoval grécky štatistický úrad, HDP v 2. kvartáli poklesol o 0,3 %, pričom ekonómovia počítali s poklesom až o 0,5 %. Treba pripomenúť, že v súčasnosti ekonomika Grékov ťaží z boomu v cestovnom ruchu.

7. 49-ročný zakladateľ a riaditeľ internetovej skupiny Alibaba Group – Jack Ma je najbohatším človekom v Číne. Podľa miliardárskeho indexu agentúry Bloomberg jeho majetok dosahuje hodnotu 21,8 miliardy dolárov, čím o 5,5 mld. USD prekonáva Ma Hutenga, druhého najbohatšieho muža v Číne.

8. Nálada v čínskom priemysle sa v mesiaci august zhoršila viac ako sa predpokladalo. Čítať viac

9. Akcie spoločnosti Apple sa už zjavne nevedia dočkať 9. septembra, kedy Apple predstaví nový iPhone a možno aj dlhoočakávané hodinky iWatch. Po tom, čo v piatok akcie uzavreli na rekordnej hodnote 102,50 dolára, sa v dnešnom obchodovaní dokázali vyšplhať na 102,90 USD.

10. Ako informuje agentúra Bloomberg, hedžové fondy pri zlate zredukovali svoje býčie pozície na najnižšiu úroveň od júna tohto roka. Od júna cena tohto kovu oslabila o 2,5 %, čím zlato mieri k prvej kvartálnej strate v tomto roku. V prostredí udržateľného hospodárskeho rastu zlato nie je príliš atraktívne, ani vyššie úrokové sadzby nie sú pre zlato v dlhodobom horizonte dobré.

Komentáre