Odveta za sankcie? Hackeri z Ruska nabúrali americké banky

Ruskí hackeri napadli americkú veľkobanku JP Morgan Chase a taktiež minimálne štyri finančné domy. Ako informuje agentúra Bloomberg, tieto inštitúcie sa stali obeťou koordinované kybernetického útoku.

Ako v rozhovore pre New York Times informovali ľudia oboznámení s vecou, hackeri infiltrovali siete bánk a spreneverili niekoľko gigabajtov dát. Odcudzené informácie môžu byť použité na „vybielenie“ účtov. Ako píše NYT, bezpečnostní experti sa domnievajú, že išlo o sofistikovaných kybernetických útočníkov.

Federálny úrad pre vyšetrovanie (FBI) už vyšetruje, či útok nie je odvetou Moskvy za americké sankcie voči Rusku. Vyšetrovateľom sa doteraz podarilo zistiť, že útoky boli vykonané prostredníctvom počítačov v Latinskej Amerike, a to cez servery používané ruskými hackermi.

V posledných mesiacoch sa útoky na americké banky vyskytujú oveľa častejšie. Americkí úradníci preto skúmajú možnosť, či útoky nesúvisia s konfliktom Ruska a Ukrajiny. Najmä preto, že útočníci nevykonali žiadne transfery peňazí sa predpokladá, že útoky môžu mať politický a špionážny motív.

Redakčný tím Investičných Novín - investicne.sk. info@investicne.sk
Zdieľať
Komentáre