10 vecí, o ktorých dnes potrebujete vedieť

1. Príjmy čínskeho online predajcu Alibaba krátko pred prvotnou verejnou ponukou akcií (IPO už budúci mesiac) vyskočili výrazne nahor. Tržby internetovej skupiny v uplynulom kvartáli vzrástli o 46 %, čo signalizuje, že čínsky e-commerce trh nejaví žiadne známky spomalenia. Alibaba v Číne ovláda viac ako 80 % všetkých maloobchodných online tržieb.

2. Šéfka Medzinárodného menového fondu (MMF), Christine Lagardeová sa opäť stáva predmetom vyšetrovania francúzskych súdov. Súčasná riaditeľka MMF je podozrivá z toho, že v minulosti umožnila podnikateľovi B. Tapiemu získať kontroverzné odškodné vo výške 400 miliónov eur. Lagardeová oznámila, že rezignovať neplánuje.

3. Nálada talianskych spotrebiteľov sa v auguste zhoršila už tretí mesiac v rade. Index spotrebiteľskej dôvery poklesol o 2,5 bodu na 101,9 bodov. Ekonómovia počítali s oslabením len na 104 bodov. Za zhoršením nálady stoja nižšie ekonomické očakávania, ktoré sú odrazom medzinárodných kríz. Zhoršenie spotrebiteľskej klímy pocítilo aj Nemecko.

4. Google opäť nakupuje. Po novom sa internetový obor vrhol po firme Zync Render, ktorá sa svojimi vizuálnymi efektmi prejavila aj vo filmoch Star Trek či Looper. Firma vraj bude zaradená do cloudového podnikania Google.

5. Francúzsko zaznamenáva nečakaný prepad podnikateľskej dôvery. V auguste sa príslušný index prepadol z 93 bodov na 91 bodov, pričom ekonómovia počítali s nezmenenou hodnotou 93 bodov. O sklamanie sa postarala rada ekonomických dát.

6. Agentúra Bloomberg priniesla správu, že Apple chce budúci rok priniesť tablet s displejom až 12,9 palcov. Agentúra sa odvoláva na dobre informovaný zdroj. Apple v súčasnosti bojuje s klesajúcim dopytom po svojich 10 a 7,9-palcových tabletoch.

7. Denník Wall street Journal informuje, že známa aplikácia Snapchat dosahuje hodnotu 10 miliárd dolárov. Snapchat Inc. vraj stojí pred novým kolom financovania – známa finančná firma Kleiner Perkins sa do firmy chystá investovať 20 miliónov dolárov, za čo má získať 0,20 %-ný podiel.

8. Náznak ECB o prijatí ďalších stimulov zatlačil výnosnosť dlhopisov krajín eurozóny na rekordne nízke úrovne. To znamená, že náklady krajín na refinancovanie klesajú, čo je pre štáty menovej únie pozitívny trend. Výnosnosť 10-ročného francúzskeho dlhopisu poklesla z 1,275 % na 1,249 %, na rekordné minimá klesá aj výnosnosť nemeckých, talianskych a španielskych dlhopisov.

9. Aj keď sa ekonomické dáta v eurozóne postarali o sklamanie, euro voči doláru dnes získava 0,16 % na 1,31902 dolára. Obchodníci tvrdia, že podporou pre euro je nemecký minister financií Wolfgang Schäuble. Ten uviedol, že vyjadrenia šéfa ECB Maria Draghiho sú brané veľmi vážne.

10. Tržby amerického klenotníka Tiffany & Co. sa v druhom kvartáli zvýšili o 7 %. Čistý zisk medziročne posilnil o 16 % na 124 miliónov dolárov, čo jasne prekonalo odhady analytikov. Navyše, skupina vylepšila celoročné vyhliadky. Akcie získavajú 1,40 %.

 

xtb
Komentáre