2 dôvody, prečo sa banky rozhodli osladiť život junior bankárom

V jednom z našich denných súhrnov sme vás už informovali, že podobne ako Goldman Sachs, aj Bank of America sa rozhodla pre vyššie platy svojich mladých zamestnancov.

Bankoví žraloci ako JP Morgan, Bank of America a Goldman Sachs tak zvýšia mzdy svojich junior bankárov o 20 až 25 %. Denník Wall Street Journal okrem toho dodáva, že k zlepšovaniu platobných podmienok sa má pridať aj finančný dom Citigroup.

Otázka znie, prečo k takémuto celoplošnému zvyšovaniu miezd vôbec dochádza? Ako píše Businessinsider, existujú na to dva jednoduché dôvody.

Prvým je skutočnosť, že o mladé finančné talenty je čoraz väčší záujem aj mimo Wall Street. Príkladom sú giganti ako Google či Facebook, ktorí vedia mladých oceniť viac než slušne. O rastúcu konkurenciu sa starajú aj Private equity firmy, v ktorých si mladí finančníci polepšia viac ako v bankách. Okrem toho je výhodou, že zamestnancom vyplácajú bonusy v hotovosti, pričom vo veľkých bankách ich zvyčajne dostane v akciách.

Dôvodom číslo dva je čoraz väčší tlak na zlepšenie rovnováhy medzi súkromným a pracovným životom bankových analytikov. Poukázal na to aj prípad 21-ročného Moritza Erhardta z Bank of America, ktorý zomrel po tom, čo dostal epileptický záchvat. Ako ukázalo následné vyšetrovanie, jeho stav bol dôsledkom dlhých stresujúcich hodín v práci. Niet preto divu, že veľké banky musia prikročiť k osladeniu zmlúv so svojimi junior bankármi.

Redakčný tím Investičných Novín - investicne.sk. info@investicne.sk
Zdieľať
Komentáre