10 vecí, o ktorých dnes potrebujete vedieť

1. Podobne ako nemecké automobilky, aj Toyota znižuje ceny svojich náhradných dielov na čínskom trhu, aby sa tak vyhla prípadnej pokute. Čínske úrady majú podozrenie na kartel a tvrdia, že zahraničné automobilky uvalili vysoké ceny na náhradné diely či servisné služby.

2. Čínsky priemysel stráca na sile. V auguste tu  index nákupných manažérov HSBC oslabil o 1,40 b. na 50,3 bodu, čo je prvý pokles tohto indikátora po štyroch mesiacoch. Pripomeňme, že v júli index dosiahol najvyššiu hodnotu od začiatku roka 2013. Na slabé dáta z Číny zareagovala poklesom aj cena ropy.

3. O sklamanie sa dnes postaral aj výrobný index PMI v eurozóne. V auguste index oslabil z júlových 53,8 bodu na 52,8 bodu, pričom ekonómovia počítali s miernejším poklesom na 53,4 bodu. Okrem geopolitického prostredia indexu neprospieva pretrvávajúca nezamestnanosť.

4. Federálny rezervný systém (Fed) naznačil, že zvyšovanie sadzieb môže prísť skôr než sa očakáva. Čítajte viac tu.

5. Ako dnes vo Washingtone oznámila americká vláda, tamojšia veľkobanka Bank of America musí zaplatiť rekordnú pokutu 16,65 miliardy dolárov, na ktorej sa finančný dom dohol s americkými úradmi. Pokuta je odrazom nekalých obchodov s hypotekárnymi cennými papiermi, ktorých sa banka dopustila počas finančnej krízy.

6. Esther George, prezidentka centrálnej banky v Kansase pre televíziu CNBC uviedla, že ekonomika USA je pripravená na vyššie sadzby. Nechcem, aby sme zaostávali, čo sa týka normalizácie sadzieb, uviedla členka Fedu. Keďže sa približujeme k plnej zamestnanosti a stabilnej inflácii, nadišiel čas na zvýšenie sadzieb, myslí si George.

7. Ako píše agentúra Bloomberg, Bank of America chce podobne ako Goldman Sachs navýšiť mzdy svojich mladých zamestnancov o 20 %. Zmena sa má dotknúť junior bankárov z celého sveta. Aj pri ďalšej veľkobanke JP Morgan je pravdepodobné, že s platmi mladších zamestnancov pôjde nahor.

8. Počiatočné žiadosti o podporu v nezamestnanosti v USA minulý týždeň prudko poklesli. Ich objem sa znížil o o 14.000 na 298.000. Ekonómovia počítali s poklesom na 303 tisíc. Predošlá hodnota bola revidovaná mierne z 311 na 312 tisíc žiadostí.

9. Spomedzi amerických akcií sa dnes v centre pozornosti nachádzajú akcie technologickej spoločnosti Hewlett-Packard (HP). Spoločnosť včera po uzatvorení trhu zverejnila výsledky za uplynulý tretí fiškálny kvartál. Kým tržby prekonali očakávania, zisk sa výrazne znížil. Akcie HP dnes rastú o viac ako 4 %.

10. Aj napriek úsporným opatreniam je portugalský dlh čoraz vyšší. V druhom kvartáli štátny dlh Portugalska dosiahol 223,27 miliardy eur, čo je v pomere k hrubému domácemu produktu (HDP) 134 %.Na konci prvého kvartálu dlh Portugalska dosahoval 220,6 miliárd eur.

Komentáre