10 vecí, o ktorých dnes potrebujete vedieť

1. Bývalý riaditeľ Microsoftu, Steve Ballmer (na snímke) informoval, že odstupuje z predstavenstva spoločnosti. V softvérovom obrovi Ballmer strávil pekných 34 rokov. Ako uviedol, chce sa viac venovať svojmu klubu Los Angeles Clippers, ktorý nedávno odkúpil za 2 miliardy dolárov.

2. Ukrajinsko-ruská kríza sa negatívne podpísala aj pod obchodnú činnosť spoločnosti Carlsberg. V prvom polroku sa predaje spoločnosti na ruskom trhu prepadli o 7 %. Vzhľadom na tento podlomený trh bola 4. najväčšia spoločnosť na pivnom trhu nútená orezať svoje celoročné vyhliadky. Akcie oslabili o 4 %.

3. Euro na 11-mesačnom minime. Čítaj viac

4. V Grécku sa objavili správy, že tamojšie štyri najväšie banky budú potrebovať kapitál v objeme niekoľkých miliáard eur. Krátko na to ale finančné domy správu popreli, keď vyhlásili, že informácie tohto typu nezodpovedajú realite.

5. Francúzsky prezident Francois Hollande chce s balíčkom nových reforiem nakopnúť francúzsku ekonomiku. Prezident chce podnietiť občanov, aby viac míňali a stimulovali tým hospodárstvo. K tomu vraj majú dopomôcť aj nižšie dane pre nízko-príjmové skupiny.

6. Britská banka Standard Chartered sa dohodla s americkými úradmi na zaplatení pokuty 300 miliónov dolárov. Banka čelí obvineniu, že neúspešne detekovala podozrivé transakcie spojené s praním špinavých peňazí.

7. Krátko po zahájení obchodovania v USA sa dnes kurz akcií Apple vyšplhal až na 100,77 USD, čo je nový rekord. Po rozdelení akcií Apple sa rekordná úroveň nachádzala na hodnote 100,72 USD.

8. V dlhotrvajúcom spore s hedžovými fondmi sa Argentína pokúsila o nový manéver. Ako uviedla hlava štátu Cristina Fernández de Kirchner, štátne dlhopisy chce presunúť pod argentínske právo. To znamená, že majiteľom terajších dlhopisov, ktoré podliehajú medzinárodnej legislatíve, chce umožniť výmenu za dlhopisy podliehajúce argentínskemu právu.

9. Na Wall Street badať pokojné obchodovanie, keďže investori vyčkávajú na večerné vystúpenie centrálnej banky. Dow Jones si pripisuje ľahko 0,15 % na 16 944 bodov, širší S & P 500 získava 0,09 % na 1983 bodov. Po uzatvorení trhu budú zverejnené kvartálne výsledky spoločnosti Hewlett-Packard (HP).

10. Nemecký výrobca čipov Infineon informoval, že chce za 3 miliardy dolárov (40 USD/akciu) kúpiť kalifornskú firmu International Rectifier.  Predstavenstvá oboch firiem už s obchodom súhlasili. Akcie Rectifier vyleteli nahor o 47 %.

Komentáre