Pozrite sa, kde by ste boli dnes, keby ste pred niekoľkými rokmi dali tisícku Warrenovi Buffettovi

Ako sme vás informovali vo včerajšom prehľade noviniek, vo štvrtok sa akcie spoločnosti Warrena Buffetta – Berkshire Hathaway dostali prvýkrát nad hodnotu 200 tisíc dolárov.

Je to priam neuveriteľná úroveň, pretože v roku 1964, kedy sa majoritným akcionárom v Berkshire (v tej dobe textilný podnik) stal Buffett, sa akcie oceňovali na 19 dolárov. O 15 rokov neskôr, ako do kresla generálneho riaditeľa Berkshire Hathaway zasadol “Veštec z Omahy”, sa už akcie obchodovali za 335 dolárov.

Teraz sa vráťte späť a predstavte si, že ste v tej dobe do Berkshire investovali aj vy. Z 1000 dolárov zainvestovaných v roku 1964 do Berkshire by dnes bolo 10,5 milióna dolárov. Netreba opakovať, že Buffett je známy svojou dlhodobou investičnou stratégiou. Ak ho v roku 1964 nasledovalo niekoľko priaznivcov, dnes sú z nich milionári.

Tabuľka nižšie zobrazuje, ako by 1000 dolárov investovaných do Berkshire (v jednotlivých rokoch) vyzeralo dnes. Napr. z 1000 dolárov investovaných do Berkshire v roku 1980 by dnes bolo pol milióna dolárov.

Redakčný tím Investičných Novín - investicne.sk. info@investicne.sk
Zdieľať
Komentáre