10 vecí, o ktorých dnes potrebujete vedieť

1. Akcie spoločnosti Monster Beverage dnes získavajú viac ako 30 %. Dôvodom je spoločnosť Coca Cola a jej rozhodnutie získať v Monster 16,7 %-ný podiel v hodnote 2,15 miliardy dolárov. O 1,67 % posilnili aj akcie Coca Cola.

2. Eskalácia konfliktu na Ukrajine dnes priniesla na finančné trhy výpredaje. Po správach, že ruské vojenské vozidlá prekročili ukrajinské hranice, sa akciové indexy okamžite prepadli do strát. Akciový index Euro Stoxx 50 klesol o 0,81 percenta na 3033 bodov.

3. Slávny investor a hedžový manažér George Soros vsadil proti akciovému trhu. Ako vyplýva zo správy predloženej burzovému dohľadu SEC, jeho short pozície na akciový index S & P 500  vzrástli o 605 %!

4. Priemyselná výroba USA rástla v júli viac než sa očakávalo. V porovnaní s predchádzajúcim mesiacom výroba vzrástla o 0,4 percenta, pričom ekonómovia očakávali rast len o 0,3 percenta.

5. Kým americký priemysel potešil, spotrebiteľská nálada výrazne sklamala. Príslušný index University of Michigan klesol z predošlej úrovne 81,8 b. na 79,2 bodov, čo je najnižšia úroveň od novembra 2013. Analytici očakávali rast na 82,5 bodov.

6. Portugalský ústavný súd rozhodol, že plánované zníženie platov štátnych zamestnancov je v rozpore so zákonom. Súd okrem toho stopol navrhované zavedenie dane pre dôchodcov. Vláda vyhlásila, že zamietnuté úsporné opatrenia nahradí inými.

7. Maďarský premiér Viktor Orbán kritizuje sankcie Európskej únie voči Rusku. Ako uviedol v rozhlasovej relácii, sankcie uvalené voči Rusku môžu Európe priniesť veľké škody.

8. Iracký premiér Núrí Malíkí, ktorého mnohí obviňujú za vyhrotenie krízy v Iraku oznámil, že sa viac nebude uchádzať o post premiéra. Malíkí tak vydláždil cestu novej koalícii na čele s Haidarom Abádím, od ktorej sa očakáva, že potlačí vplyv tamojších extrémistov.

9. Britská ekonomika si z druhého kvartálu odnáša závideniahodný medzikvartálny rast o 0,8 %. Medziročne hospodárstvo rástlo o 3,2 %, čo je v súlade s očakávaniami ekonómov. Čísla potvrdzujú, že Spojené kráľovstvo je najrýchlejšie rastúcou ekonomickou spomedzi zoskupenia G7.

10. Po negatívnych správach z Ukrajiny dnes cena ropy vyletela nahor. Kyjev tvrdí, že ruské vojenské vozidlá prekročili ukrajinské hranice, čo zvyšuje obavy o narušenie dodávok čierneho zlata. Brent dražie o 1,13 % na 103,30 dolárov/barel, WTI získava 0,83 % na 94,74 dolára.

Komentáre