10 vecí, o ktorých dnes potrebujete vedieť

1. Digitálna mena Bitcoin dnes oslabila na 2-mesačné minimum. Po tom, čo americký Úrad na ochranu spotrebiteľov na finančnom trhu vydal varovanie pred touto kryptografickou menou, zostáva sentiment na trhu s Bitcoinom neistý. BTC/USD oslabil o 3,27% na 561 dolárov.

2. Nezamestnanosť v Británii opäť klesá. Ako dnes uviedol britský štatistický úrad, miera nezamestnanosti v uplynulom kvartáli poklesla na 6,4 %, čo je najmenej od konca roku 2008. Počet nezamestnaných sa znížil o 132 tisíc na 2,08 milióna ľudí bez práce.

3. Japonská ekonomika v druhom kvartáli poklesla o hrozivých 6,8 %, čo je však o niečo menej, ako počítali ekonómovia. Tí japonskému hospodárstvu predpovedali pokles o 7,2 %. Masívny ekonomický prepad je odrazom oslabenej spotreby, ktorá je výsledkom vyššej dane z pridanej hodnoty.

4. Ekonómovia z agentúry Bloomberg, Jamie Murray and Niraj Shah tvrdia, že centrálna banka Bank of England môže byť prvou veľkou centrálnou bankou, ktorá prikročí k zvýšeniu sadzieb. Poukazujú pritom na mieru inflácie, ktorá sa nachádza v blízkosti cieľa BoE na úrovni 2 %

5. V eurozóne bol zverejnený ďalší slabý ekonomický údaj. Priemyselná výroba menovej únie v júni poklesla o 0,3 %, pričom ekonómovia počítali s nárastom výroby o 0,3 %. V máji produkcia priemyslu oslabila o 1,1 %.

6. Najnovšie ekonomické údaje z Číny poukazujú na slabý rast tohto hospodárstva. Úverová aktivita štátnych bánk v júli dosiahla najnižší rast za posledných 5 rokov. Za očakávaniami zaostal aj rast peňažnej zásoby.

7. Akcie vývojára známej mobilnej hry Candy Crush, King Digital (KING) utrpeli 20 %-ný prepad. Spoločnosť za druhý kvartál ohlásila slabšie než očakávané tržby. Zhoršené boli aj vyhliadky na celý rok.

8. Nové objednávky v slovenskom priemysle v júni oproti máju rástli o 0,1 %. V júni dosiahli nové objednávky objem 3 654,6 mil. eur. V porovnaní s júnom 2013 vzrástli o 9,2 %.

9. V USA sa dnes čakalo na čísla z maloobchodu. Maloobchodné predaje v júli prekvapivo stagnovali, pričom ekonómovia počítali s miernym nárastom o 0,2 %. V júni maloobchodné tržby rástli tempom 0,2 %.

10. Po tom, čo oficiálne údaje poukázali na spomalenie amerického maloobchodu, sa euro voči doláru dostalo na 1,3403 dolára, čo je nárast o 0,27 %. Správa o stagnácii maloobchodných predajov USA podlomila silný americký dolár, z čoho vyťažil aj menový pár EUR/USD.

Komentáre