10 vecí, o ktorých dnes potrebujete vedieť

1. Ako vypočítala newyorská analytická firma SNL Financial, v druhom kvartáli najväčšie americké banky zarobili 40,24 miliardy dolárov, čo je len kúsok od rekordných 40,36 miliardy USD, ktoré banky zarobili v prvom kvartáli minulého roka. Aj napriek mnohým škandálom a pokutám sú finančné domy mimoriadne ziskové.

2. Akcie farmaceutickej spoločnosti Intercept Pharmaceuticals dnes získavajú viac ako 30 %.Dôvodom sú pozitívne testy obeticholickej kyseliny (OCA), ktorá pomáha pri liečení ochorenia pečene. Ako uviedol generálny riaditeľ spoločnosti Mark Pruzanski, najnovšie testy posilnili dôveru v OCA.

3. Ako dnes informoval Štatistický úrad SR, spotrebiteľské ceny v júli medzimesačne klesli o 0,1 %. Znížili sa ceny v odboroch potraviny a nealkoholické nápoje o 0,9 % či odevy a obuv o 0,6 %. Naopak, ceny rástli v segmente alkoholických nápojov a tabaku; rekreácie a kultúry zhodne o 0,3 % či vzdelávania o 0,2 %.

4. Nemecká spoločnosť Henkel varuje pred nepriaznivými vyhliadkami. „Očakávame, že eskalácia rusko-ukrajinského konfliktu, rovnako ako aj pretrvávajúca politická nestabilita na Blízkom východe, budú mať negatívny dopad na trhové prostredie”, uviedol dnes generálny riaditeľ spoločnosti

5. Index ZEW ekonomického sentimentu v auguste oslabil z júlovej hodnoty 27,1 bodu na 8,6 bodu, pričom ekonómovia počítali s oslabením na 17 bodov. Výrazne slabá hodnota indikátora je nepríjemnou predzvesťou zhoršenej klímy v eurozóne.

6. Euro voči doláru dnes stráca 0,16 % na 1,3363 amerického dolára. Spoločná európska mena má starosti o nemeckú ekonomiku, ktorá je motorom ekonomického rastu eurozóny. Mena dnes oslabila až na 1,3336 USD, čo je najnižšia úroveň od novembra minulého roka.

7. Nový iPad sa už vyrába. Ako hlási agentúra Bloomberg s odvolaním sa na dobre informovaný zdroj, spoločnosť Apple už zahájila výrobu novej generácie svojho tabletu iPad.

8. Prognóza Medzinárodnej energetickej agentúry (IEA) dnes priniesla na ropný trh červené čísla. V najnovšej správe IEA sa uvádza, že aj napriek konfliktom v krajinách ako Irak či Líbya to na trhu s ropou vyzerá lepšie, než sa očakávalo. Brent lacnie o 0,77 % na 103,695 dolárov, WTI stráca 0,91 % na 96,111 dolárov.

9. Konflikt na východe Ukrajiny tlačí ukrajinskú menu čoraz viac nadol. Ako dnes uviedla tamojšia centrálna banka, ukrajinská hrivna je na historicky najnižšej úrovni. Euro aktuálne stojí 17,58 hrivny, americký dolár 13,13 hrivny.

10. Meď je najlacnejšia za posledných 7 týždňov. Už v stredu prídu z Číny dôležité ekonomické dáta, ako priemyselná výroba či maloobchodné tržby, ktoré trhu s touto komoditou udajú ďalšie smerovanie. V centre pozornosti zostáva naďalej kríza na Ukrajine či dianie v Iraku.

Komentáre