Mozgy z Wall Street hovoria, čo nás čaká v najbližších mesiacoch

Každé leto sa David Kotok, šéf správcovskej spoločnosti Cumberland Advisors’ rozhodne zvolať niekoľko desiatok najúspešnejších ekonómov a investorov,  ktorí následne predpovedajú vývoj rôznych ukazovateľov na nasledujúcich 12 mesiacov. Pozrite sa, čo na tohtoročnom stretnutí vydumali.

“Ekonomika bude zrýchľovať, miera nezamestnanosti bude klesať a Federálny rezervný systém (Fed) bude bližšie k zvýšeniu sadzieb (alebo už budú zvýšené)”, myslí si Stu Hoffman, hlavný ekonóm spoločnosti PNC Financial Services Group.

Michael Drury, hlavný ekonóm z McVean Trading & Investments zastáva medvedí postoj. Drury si myslí, že nedávne minimá na dlhopisovom trhu signalizujú slabosť. “Nemyslím si, že sadzby sú nulové kvôli Fedu, ale kvôli neviditeľnej ruke trhu”. Zároveň sa domnieva, že sme bližšie k recesii než k novému začiatku.

David Kotok, usporiadateľ tejto „búrky mozgov“ uviedol, že ho pre nadchádzajúci rok znepokojuje volatilita. “Bude to rok zmien. Čo sa stane s volatilitou, keď sa začne meniť politika centrálnych bánk? A navyše sa nebude meniť koordinovaným spôsobom?, kladie si rečnícku otázku Kotok.

David Berson, hlavný ekonóm Nationwide Insurance je oveľa optimistickejší, no taktiež má niekoľko výhrad. Podľa neho sa expanzia vždy končí, pretože Fed v reakcii na ekonomickú nerovnováhu spôsobenú infláciou prikročí k výraznému utiahnutiu svojej politiky. Zároveň ale dodáva, že kým k takejto situácii dôjde, expanzia môže trvať 4-5 rokov.

Berson odhaduje, že ekonomika USA bude v budúcom roku rásť tempom 3,2%, zatiaľ čo Drury a Kotoka hovoria o hospodárskom raste 2,4% a 2,3 %.

Skupina ako celok sa domnieva, že  do konca júla budúceho roka akciový index S&P 500 posilní o 4 %. “Môže prísť jeden, dva či viac dobrých rokov, no vylúčená nie je ani značná korekcia”, tvrdí Drury, podľa ktorého je pre najbližšie roky vhodné konzervatívne portfólio. Aj Kotok dodáva, že jeho správcovská spoločnosť Cumberland sa po dlhej dobe presunula do najväčšej hotovostnej pozície.

Redakčný tím Investičných Novín - investicne.sk. info@investicne.sk
Zdieľať
Komentáre