10 vecí, o ktorých dnes potrebujete vedieť

1. Unca zlata je dnes drahšia o viac ako 1,50 % a aktuálne sa obchoduje za 1308 dolárov. Žltý kov zareagoval na vyhrotenie napätia na Ukrajine, kde sa pri hraniciach opäť dáva dohromady ruské vojsko. Investori okrem toho sledujú konflikt medzi Izraelom a Hamasom.

2. Zhruba 25 tisíc ľudí podalo na Facebook skupinovú žalobu za to, že sociálna sieť monitoruje aktivity užívateľov aj po ich odchode zo stránok. Organizátor Max Schrems tvrdí, že táto činnosť spoločnosti je v rozpore s predpismi EÚ.

3. Taliansko opäť v recesii. Hrubý domáci produkt krajiny v druhom kvartáli oproti predošlému štvrťroku poklesol o 0,2 percenta. V prvom kvartáli ekonomika oslabila o 0,1 %. Ak ekonomika klesá dva po sebe idúce štvrťroky, ekonómovia hovoria o recesii.

4. Dolár naberá uprostred týždňa čoraz viac na sile. Obchodníci  hovoria o dvoch hlavných dôvodoch – podľa nich trhy vsadili na to, že Spojené štáty čakajú vyššie sadzby. Druhým dôvodom sú početné vojenské konflikty vo svete, z čoho dolár ako hlavná svetová mena ťaží.

5. Priemyselná výroba Británie vzrástla v júni menej než sa očakávalo. Produkcia vzrástla medzimesačne o 0,3 percenta. Ekonómovia počítali s rastom o 0,6 %.

6. Európske burzy uzatvorili opäť v červenom. Môžu za to slabé ekonomické dáta ako aj kríza na Ukrajine. Parížsky CAC 40 stratil 0,61 percenta na 4,207 bodov a londýnsky FTSE 100 klesol 0,69 percenta na 6,636 bodov.

7. Walt Disney prekvapil akcionárov. Z uplynulého kvartálu si gigant zábavného priemyslu odnáša vyšší zisk než očakával trh. Kým analytici počítali so ziskom 1,16 USD na akciu, spoločnosť zarobila až 1,28 dolára/akciu.

8. Automobilka Chrysler sa teší z nárastu zisku. Jej čistý zisk v druhom kvartáli vzrástol medziročne o 22 percent na 619 miliónov dolárov. Tržby rástli o 14 % na 20,5 mld. dolárov. Darilo sa najmä obchodom s novým modelom Jeep Cherokee či predajom Pickupov.

9. Portugalská justícia obvinila bývalého šéfa chorľavej banky Banco Espírito Santo z podvodu a prania špinavých peňazí. Ako píšu portugalské médiá, dlhoročný šéf Ricardo Espírito Santo Salgado už zaplatil kauciu 3 milióny eur, na základe čoho sa dostal na slobodu.

10. Akcie T-Mobile USA dnes strácajú viac ako 7 %. Americký mobilný operator Sprint uviedol, že neodsúhlasí prevzatie dcérskej spoločnosti Telekom. Spoločnosť to zdôvodnila príliš vysokými regulačnými prekážkami.

xtb
Komentáre