10 vecí, o ktorých dnes potrebujete vedieť

1. Nemecká automobilka BMW ohlásila prudký nárast zisku. Čistý zisk za druhý štvrťrok dosiahol 1,77 miliardy eur, čo je medziročný nárast o 27 %. Automobilka očakáva, že v tomto roku sa jej podarí predať až 2 milióny vozidiel.

2. Grécko si opäť požičiavalo. Prostredníctvom krátkodobých dlhových cenných papierov krajina získala 812 mil. eur, pričom pôvodným cieľom bolo získať iba 625 miliónov eur. Dopyt bol silný a výnosnosť 6-mesačných dlhopisov zaznamenala pokles z 2,05 na 2,02 %.

3. Talianska veľkobanka Unicredit žne viac než dobrú “úrodu”. Ako dnes táto finančná inštitúcia oznámila, v druhom kvartáli jej čistý zisk v porovnaní s rovnakým obdobím minulého roka vzrástol o 11,6 % na 403 miliónov eur, čo je lepší výsledok ako počítali analytici. Akcie Unicredit si po zverejnení výsledkov pripísali viac ako jedno percento.

4. Toyota prekvapila investorov. Japonská automobilka si z druhého štvrťroku odnáša zisk  587 miliárd jenov (4,3 miliardy eur), čo je o 5 % viac ako pred rokom.

5. Čínsky sektor služieb sa postaral o sklamanie trhu. Index nákupných manažérov od HSBC tu v júli v porovnaní s júnom klesol o 3,1 bodu na 50 bodov. Ide o najnižšiu hodnotu od roku 2005, kedy sa prieskum začal uskutočňovať.

6. Mediálna skupina Axel Springer plánuje rozšíriť svoje digitálne podnikanie v zahraničí. Generálny riaditeľ Mathias Döpfner dnes uviedol, že spoločnosť chce investovať v oblasti digitálnej žurnalistiky. Malo by ísť o trhy anglicky hovoriacich krajín.

7. Americký sektor služieb potvrdil očakávania ekonómov. V júli index nákupných manažérov Markit pre tento sektor poklesol mierne z úrovne 61 bodov na 60,8 b. Ekonómovia s takouto korekciou počítali. Index ISM posilnil o 2,7 bodu na 58,7 bodov, čo je najvyššia úroveň od roku 2005.

8. V eurozóne dnes bolo zverejnených niekoľko dôležitých ekonomických údajov. Viac sa dočítate tu.

9. Podlomené euro a silný dolár spôsobili, že menový pár EUR/USD dnes stráca 0,44 % na 1,33648 dolára (viď graf vľavo). Kým údaje z eurozóny dopadli zmiešane, v Spojených štátoch bolo publikovaných viacero silných dát. Očakávania trhu prekonali továrenské objednávky ako aj index ISM pre sektor služieb.

10. Slabé dáta z Číny zatlačili cenu medi nadol. Najnovšie dáta zo sektoru služieb posilnili obavy o zdravie čínskeho hospodárstva. Čína je najväčším spotrebiteľom medi (zhruba 40 % celosvetovej spotreby). Meď v reakcii na slabé dáta zlacnela o jedno percento na 3,214 dolára za libru.

xtb
Komentáre