10 vecí, o ktorých dnes potrebujete vedieť

1. Aktivita v čínskom priemysle pokračuje v raste. Index nákupných manažérov HSBC v júli posilnil z júnových 50,7 b. na 51,7 bodu, čo je až 18-mesačné maximum. Ekonómovia počítali s ešte silnejším rastom na 52 bodov.

2. Matka slovenskej VÚB Banky, talianska skupina Intesa Sanpaolo sa teší z robustného nárastu zárobku. Zisk banky v druhom štvrťroku v porovnaní s rovnakým obdobím minulého roka vzrástol o 87 % na 217 miliónov eur. Druhý kvartál bol pre bankovú skupinu najlepším za posledných 9 štvrťrokov.

3. Ratingová agentúra Fitch nasleduje rozhodnutie ratingovky Standard & Poor a klasifikuje Argentínu ako čiastočne insolventnú. Dôvodom je nesplatenie dlhopisov, ktoré krajina mala vyplatiť skupine amerických hedžových fondov.

4. Nálada v priemysle eurozóny stagnuje. Príslušný index PMI zostal na úrovni predchádzajúceho mesiaca 51,8 bodov. Hodnota indikátora však naďalej zostáva nad úrovňou 50 bodov, ktorá signalizuje rast ekonomickej aktivity.

5. Spoločnosť Tesla Motors zverejnila výsledky za druhý kvartál. Zisk na akciu dosiahol 0,11 dolárov, čo prekonalo odhad analytikov oslovených agentúrou Bloomberg na úrovni 0,04 dolárov na akciu. Ešte pred rokom to bola strata 26 centov/akciu.

6. Americkému trhu práce sa v júli darilo menej než sa očakávalo. V júli ekonomika USA dokázala vytvoriť 209 tisíc miest, pričom analytici počítali s prírastkom až 230 tisíc. Miera nezamestnanosti v júli nečakane vzrástla z úrovne 6,1 % na 6,2 %. Ekonómovia počítali s nezmenenou úrovňou.

7. Nálada v britskom priemysle sa výrazne zhoršila. Index PMI výskumnej firmy Markit v júli oslabil z úrovne 57,2 bodov na 55,4 bodov. Ide o najnižšiu úroveň od začiatku tohto roka.

8. Americký automobilový trh opäť rastie. Predaje automobilky Ford tu v júli vzrástli až o 10 % na 212 236 vozidiel, čo bol pre Ford najlepší mesiac za posledných 8 rokov. Americké predaje Chrysleru rástli o 20 % na 167 667 vozidiel.

9. Zdá sa, že americké akcie pomaly ale isto strávili slabšiu správu z tamojšieho trhu práce. Hlavné akciové indexy zmazali úvodné straty a aktuálne sa nachádzajú na otváracích úrovniach. Ako uvádza jeden z analytikov, aj keď boli júlové čísla z trhu práce slabšie, trh práce vyzerá naďalej zdravo.

10. Spotrebiteľská dôvera v USA sa v júli zhoršila – index University of Michigan poklesol na 81,8 b z predošlých 82,5 bodov. Analytici s oslabením v tejto výške počítali. Aktuálna hodnota indexu je zostavená na základe telefonického prieskumu v 500 amerických domácnostiach.

Redakčný tím Investičných Novín - investicne.sk. info@investicne.sk
Zdieľať
Komentáre