Zlato: Oslabí na 800 USD alebo zdražie na 5000 dolárov?

Je zlato nadhodnotené alebo podhodnotené? Pôjde cena nahor alebo bude klesať? Výhľad pre žltý kov bol zriedkakedy tak rozporuplný, ako je v súčasnej dobe. Pri pohľade na zlato sa s názormi rapídne odlišujú aj dvaja odborníci na tento trh: Adrian Day and Campbell Harvey.

Podľa Harveyho zlato zlacnie na 800 dolárov. Dôvod? Harvey pri vysvetľovaní vychádza z teórie, že reálna cena zlata je konštantná. To znamená, že ak zoberieme nominálnu cenu zlata a vydelíme ju indexom inflácie počas jednotlivých rokov, mali by sme dostať približne rovnakú konštantnú cenu.

Ako Harvey tvrdí, existuje veľa prípadov, kedy je cena nad a pod touto úrovňou , no ak je cena nad, má tendenciu klesnúť. Naopak, ak je cena pod konštantnou hladinou, má tendenciu vzrásť. Ako dodáva, presne toto je dôvod, prečo si myslí, že cena žltého kovu zlacnie na 800 USD.

Adrian Day ale so zlacňovaním nepočíta. Podľa neho tu existujú dva hlavné dôvody, prečo by sa mal investor zlata držať. Prvým je skutočnosť, že zlato je dlhodobou poistkou portfólia. Ako druhý dôvod uvádza menovú politiku v posledných rokoch – úrokové sadzby sú nižšie ako inflácia, čo znamená, že peniaze v banke strácajú kúpnu silu.

V historickom porovnaní je podľa neho zlato lacnejšie než kedysi. Aj preto tomuto kovu predpovedá zhodnotenie na 2500 až 5000 dolárov.

Ako tvrdí, v priebehu 50, 100 či 1000 rokov zlato bude mať svoju hodnotu, no to neznamená, že musí hneď generovať obrovské výnosy. Avšak vzhľadom k tomu, že väčšina mien stratí na hodnote, je podľa Adriana zlato správnou voľbou. “Pozrite sa spätne na posledných 1000 rokov. Okrem libry tu nie je žiadna iná mena, ktorá by prežila”, hovorí Day.

xtb
Redakčný tím Investičných Novín - investicne.sk. info@investicne.sk
Zdieľať
Komentáre