10 vecí, o ktorých dnes potrebujete vedieť

1. Pri ruských akciách je opäť rušno. Hlavný index MICEX stratil viac ako 2 %, čo je odrazom vyhlásenia ďalších sankcií voči ruským finančným inštitúciám. Ruská ekonomika je čoraz viac pod tlakom,čo sa negatívne podpisuje aj pod tamojší akciový trh.

2. Sociálna sieť Twitter má za sebou úspešný kvartál. Spoločnosť ohlásila nárast aktívnych užívateľov aj tržieb, čo analytikov z Wall Street milo prekvapilo. Akcie Twitteru aktuálne získavajú zhruba 20 %. Viac o výsledkoch Twitteru sa dočítate tu.

3. Automobilka Fiat s chudobným ziskom. Ako dnes táto automobilová skupina oznámila, z druhého kvartálu si odnáša zisk 175 miliónov eur. Analytici pritom počítali až s dvojnásobným zárobkom. Akcie Fiatu dnes strácajú 1,65 %.

4. Ekonomika Španielska rastie najrýchlejšie od roku 2007. V mesiacoch apríl až jún sa hrubý domáci produkt zvýšil o 1,2 percenta, pod čo sa pozitívne podpísal pokles španielskej nezamestnanosti. Medzikvartálne ekonomika rástla o 0,6 %.

5. Ekonomická nálada v eurozóne sa v júli prekvapivo zlepšila. Príslušný indikátor ekonomického sentimentu (ESI) v júli posilnil  o 0,1 bodu na 102,2 b, pričom ekonómovia počítali s poklesom na 101,9 bodu.

6. Ekonomika USA si v druhom kvartáli vykompenzovala slabý začiatok roka. Hrubý domáci produkt (HDP) v druhom štvrťroku medziročne vzrástol o 4 %. Trh počítal s rastom ekonomiky o 3 %.

7. Svetové automobilky Toyota ako aj Volkswagen v prvom polroku pokorili hranicu 5 miliónov predaných vozidiel. Najväčšou automobilkou sveta zostáva japonská Toyota, avšak od nemeckého koncernuVolkswagen ju delí len 30 tisíc predaných vozidiel.

8. Ako dnes informovala súkromná agentúra ADP, v júli firmy v USA vytvorili 218 000 pracovných miest. Ekonómovia počítali s prírastkom 231 tisíc miest. Ako vidieť na grafe vľavo, v júni súkromný sektor USA vytvoril 281 tisíc pracovných miest.

9. Spoločná európska mena zostáva pod tlakom. Po zverejnení silných ekonomických dát USA sa menový pár EUR/USD výrazne prepadol, pričom aktuálne stráca 0,22 % na 1,33797 dolára. Pre spoločnú európsku menu ide o najslabšiu úroveň od novembra minulého roka.

10. Trhy sa dnes pripravujú na večerné vyhlásenie Federálneho rezervného systému.Vzhľadom na robustné ekonomické oživenie v USA sa očakáva, že centrálna banka USA zníži objem svojich dlhopisových nákupov o ďalších 10 miliárd dolárov na 25 mld. dolárov/mesačne.

xtb
Redakčný tím Investičných Novín - investicne.sk. info@investicne.sk
Zdieľať
Komentáre