10 vecí, o ktorých dnes potrebujete vedieť

1. Akcie Herbalife dnes strácajú viac ako 11 %. Dôvodom sú výsledky spoločnosti za druhý kvartál, ktoré zarmútili akcionárov – zisk na akciu vo výške 1,55 dolárov zaostal za odhadmi analytikov na úrovni 1,57 dolárov. Slabšie boli aj tržby – kým trh počítal s číslom 1,354 miliardy dolárov, skutočnosťou boli tržby na úrovni1,31 mld. USD.

2. Španielsko opäť vylepšuje odhad rastu svojej ekonomiky. V aktuálnom roku vláda počíta s rastom na úrovni 1,5%, pričom májová predpoveď hovorila o hospodárskom raste v rozsahu 0,7 % až 1,2 %. V budúcom roku by podľa Madridu mala ekonomika rásť tempom 2 %.

3. Slabý dopyt po Viagre spôsobil, že sa tržby farmaceutickej spoločnosti Pfizer medziročne prepadli o 2 percentá na 12,8 mld. dolárov. Ide však o vyššie tžrby ako sa očakávalo, keďže trhový konsenzus počítal s ešte menšími tržbami 12,47 mld. USD. Zisk na akciu dosiahol 58 centov, očakávania hovorili o zisku 0,57 USD/akciu.

4. Spotrebiteľská dôvera v USA stúpla na najvyššiu úroveň od októbra 2007.  Index spotrebiteľskej dôvery inštitútu Conference Board v júli posilnil na 90,9 bodov. Ekonómovia počítali s hodnotou iba 85,4 bodu.

5. Rast cien na americkom trhu nehnuteľností oslabuje. Ako informuje ukazovateľ S & P / Case-Shiller index, ceny realít v USA naďalej rastú, avšak nie tak rýchlo ako predtým. Kým v apríli ceny medziročne rástli tempom 10,8 %, v máji to bolo 9,3 %. Ide o najslabší rast cien od februára 2013.

6. Tretia najväčšia japonská automobilka Honda má za sebou úspešné tri mesiace.Vďaka silným predajom v Ázii a zníženiu nákladov si automobilka z druhého štvrťroka odnáša nárast zisku o 19,6 percenta.

7. Silná spotrebiteľská dôvera v USA dnes poslala menový pár EUR/USD výrazne nadol. Euro voči doláru tratí 0,21 % na 1,34118 USD. Kým hospodárske oživenie v eurozóne zostáva krehké, z USA prichádzajú čoraz silnejšie dáta. Navyše, euro neteší ani stupňujúca sa kríza na Ukrajine a nové sankcie voči Rusku.

8. Ratingová agentúra Moody’s znižuje úverovú bonitu najväčšej nemeckej banke Deutsche Bank. Agentúra banke zhoršila dlhodobý úverový rating z “A2” na “A3”. Agentúra očakáva, že v tomto i budúcom roku zostanú zisky banky pod tlakom.

9. Pozitívne výsledky firiem dnes priniesli na Wall Street zisky. Či už je to spoločnosť Merck & Co alebo Pfizer, ich kvartálne výsledky prekonali očakávania analytikov a postarali sa o pozitívny sentiment. Dow Jones získava 0,15 percenta na 17,007 bodov. Širší index S & P 500 si pripisuje 0,1 percenta na 1981 bodov.

10. Ako dnes informoval Štatistický úrad SR, spotrebiteľská nálada na Slovensku sa s malými prerušeniami naďalej zlepšuje. Indikátor spotrebiteľskej dôvery v júli medzimesačne vzrástol o 1,7 bodu a dosiahol najvyššiu hodnotu októbra 2008.

Komentáre