Na dubajskej burze je opäť dusno

Po miernej úľave sa dubajské akcie v nedeľnom obchodovaní dostali opäť pod tlak. Tamojší akciový index FMG oslabil o 6 %, čo je najväčší prepad od 24. júna, kedy index poklesol o 6,5 %.

Spúšťačom výpredajov bola opäť stavebná firma Arabtec, ktorej akcie klesli o 9,9 %. Akcie Arabtecu sa v posledných týždňoch dokázali zotaviť, keďže sa objavili špekulácie, že investičná skupina Aabar Investments zvýši svoj podiel v tejto známej stavebnej skupine.

Investičná spoločnosť Aabar v súčasnosti rokuje o prevzatí podielu 28,9 % po bývalom riaditeľovi Arabtecu, Hasanovi Ismaikoivi. Firma Aabar ale v nedeľu vyhlásila, že špekulácie o zvýšení podielu nepopiera ale ani nepotvrdzuje. Spoločnosť zároveň dodala, že rokovania boli prísne dôverné. Nejasnosť situácie investorov sklamala, čo sa odrazilo na výpredajoch akcií.

Pripomeňme, že dubajský realitný trh je jeden z najhorúcejších na svete. Dopyt po nehnuteľnostiach stúpa a ceny medziročne rastú o 31 %. Časť pozorovateľov varuje, že trh je mimoriadne nafúknutý, pričom bublina môže čoskoro prasknúť.

xtb
Redakčný tím Investičných Novín - investicne.sk. info@investicne.sk
Zdieľať
Komentáre