10 vecí, o ktorých dnes potrebujete vedieť

1. Mexický miliardár Carlos Slim Helu navrhuje zavedenie trojdňového pracovného týždňa. Ako uviedol na konferencii v Paraguaji, ľudia budú musieť pracovať viac rokov, napr. až do 70 – 75 rokov. To by sa ale malo vykompenzovať miernejším pracovným týždňom, miesto 5 dní len 3 pracovné dni, uviedol telekomunikačný magnát Helu.

2. Pri dubajských akciách je opäť dusno. V nedeľu tamojší index stratil 6 %, pod čo sa podpísali vypredávané akcie skupiny Arabtec. Z nedeľného vyhlásenia spoločnosti nie je stále jasné, či zvýši svoj podiel v Arabtecu.

3. Nové objednávky v talianskom priemysle zaostali za očakávaniami. V máji v porovnaní s aprílom sa znížili o 2,1 %, pričom ekonómovia počítali s nárastom o 2,3 %. V apríli nové objednávky rástli až o 6,2 %.

4. Spomedzi jednotlivých európskych akcií sa dnes mimoriadne darí akciám švajčiarskej banky Julius Bär, ktoré získavajú viac ako 6 %. Banka predpokladá, že v nasledujúcich mesiacoch uzavrie dohodu s americkými úradmi – podobne ako iné švajčiarske banky, aj Julius Bär je obvinená, že pomáhala bohatým Američanom vyhýbať sa daniam.

5. Medzinárodný menový fond (MMF) chváli hospodársku a fiškálnu politiku Nemecka. Ako sa uvádza v najnovšej správe MMF, domácnosti sú zdravé, nezamestnanosť je historicky nízka a základ dane je silný. Zároveň boli Nemci vyzvaní, aby využili finančné možnosti a viac investovali do dopravnej infraštruktúry.

6. Portugalský bankový systém je stabilný a pevný, uviedol dnes portugalský prezident Aníbal Cavaco Silva. Ako dnes prehlásil počas návštevy v Južnej Kórei, centrálnej banke sa podarilo ochrániť banku Banco Espírito Santo pred problémami skupiny GES (Grupo Espirito Santo), ktorá v banke drží 20 %.

7. Čínsky výrobca telekomunikačného vybavenia Huawei sa teší z 19 %-ného nárastu tržieb. Spoločnosť uviedla, že za prvých 6 mesiacov roka dosiahla tržby 135,8 mld. juanov, čo je nárast o takmer pätinu.. Huawei sa už tradične zameriava na segment telekomunikačných sietí, avšak profituje aj z diverzifikácie v iných odvetviach, ako napr. smartfóny.

8. Smutná správa z Nemecka. Vo veku 94 rokov zomrel najbohatší Nemec, zakladateľ maloobchodnej siete Aldi Karl Albrecht. Pred štyrmi rokmi zomrel jeho brat Theo Albrecht. Obaja bratia, ktorí pravidelne kraľovali rebríčku najbohatších Nemcov, tu po sebe zanechali miliardovú ríšu.

9. Konflikt na Ukrajine a Blízkom východe dnes zanechal výraznú stopu na európskych akciových trhoch. Nemecký akciový index DAX 30 stratil 1,10 % a uzavrel tým tretíkrát v rade v mínuse. Obavy o eskaláciu konfliktov paralyzovali chuť investorov k riziku. Časť politikov sa už nechalo počuť, že z dôvodu krízy na Ukrajine môže Rusko čeliť ešte tvrdším sankciám.

10. Výsledková sezóna pokračuje. Dnes má svoje čísla za druhý kvartál zverejniť niekoľko zvučných mien. S hospodárskymi výsledkami po uzavretí trhu príde Netflix (očakáva sa zisk na akciu 1,15 USD), spoločnosť Texas Instruments či Chipotle.

 

Komentáre