10 vecí, o ktorých dnes potrebujete vedieť

1. Výsledková sezóna je v plnom prúde. Svoje čísla za uplynulý druhý kvartál zverejnil aj internetový obor Google – zisk na akciu 6,08 USD minul odhady analytikov na úrovni 6,25 USD/akciu. Na druhej strane, príjmy vo výške 12,67 mld. dolárov boli silnejšie než očakávaných 12,32 mld. dolárov.

2. Kvartálnu správu publikovala aj firma IBM – zisk na akciu dosiahol 4,32 USD, čo prekonalo očakávania na úrovni 4,29 dolárov/akciu. Príjmy spoločnosti oslabili na 24,4 mld. dolárov. Analytici počítali s príjmami 24,1 mld. USD. Šéfka IBM Uviedla, že budúcnosť spoločností vidí v cloud computingu, mobilných službách, bezpečnosti a spracovaní dát.

3. Investori vypredávajú ruské aktíva – ruský akciový index MICEX oslabil o 1,5 %, čo je odrazom tvrdších sankcií zo strany Západu. USA oznámili prísne sankcie voči energetickým a finančným spoločnostiam v Rusku.

4. Farmaceutický priemysel prechádza ďalším miliardovým obchodom – írsko-britská skupina Shire schválila prevzatie zo strany amerického konkurenta Abbvie, ktorý za Shire ponúka 54,8 miliardy dolárov. Šéf Abbvie, Richard Gonzalez chce centrálu spoločnosti presunúť na Normanské ostrovy a ušetriť tým na daniach.

5. Medzinárodný menový fond (MMF) to s ekonomikou Ukrajiny nevidí dobre, keďže pristúpil k zhoršeniu svojej prognózy. Podľa MMF sa ekonomika Ukrajiny tento rok prepadne o hrozivých 6,5 %. Za hlavný dôvod podlomenej ekonomiky považuje konflikt s proruskými separatistami na východe Ukrajiny.

6. Portugalská vláda sa dištancuje od chorľavej veľkobanky Banco Espirito Santo. Ako dnes uviedla portugalská ministerka financií Maria Luis Albuquerque, ide o súkromnú skupinu, ktorá si musí svoje problémy vyriešiť sama.

7. Americký kompozitný indikátor Conference Board rastie pomalšie než sa očakávalo. V júni index vzrástol o 0,3 %, pričom ekonómovia počítali s nárastom o 0,5 %. Kompozitný index je zložený z desiatych predstihových ukazovateľov, ako napríklad nové objednávky či dôvera spotrebiteľov.

8. Spotrebiteľská dôvera v USA sa v júli nečakane zhoršila. Index University of Michigan poklesol z predošlých 82,5 bodov na 81,3 bodov. Analytici pritom počítali s nárastom na 83 bodov.

9. Euro voči doláru dnes oslabilo až na 7-mesačné minimum. Obavy vyplývajúce z geopolitického napätia na Ukrajine a Strednom východe či slabé dáta USA aj naďalej tlmia chuť riskovať. Menový pár EUR/USD oslabil až na 1,3491 dolára, neskôr ale časť strát zmazal.

10. Najnovšie údaje comScore nie sú pre internetového priekopníka Yahoo potešujúce. Prvýkrát v histórii sa podiel spoločnosti Yahoo na trhu s vyhľadávaním v USA prepadol pod 10 %. Podiel vyhľadávača Google je 67,6 %, podiel vyhľadávača Bing posilnil na 19,2 %.

Komentáre