10 vecí, o ktorých dnes potrebujete vedieť

1. Automobilový trh v Európe opäť žiaril, keďže v júni európske predaje vozidiel rástli už desiaty krát za sebou.

V mesiaci jún bolo v Európskej únii registrovaných celkom 1,2 milióna nových vozidiel, čo je o 4,5 % viac ako pred rokom. Kým predaje v Španielsku rástli až o 23,9 %, v Nemecku predaje nových áut oslabili o 1,9 %.

2. Nové sankcie Západu voči Rusku dnes poslali ruské akcie ako aj rubeľ výrazne nadol. Index MICEX stratil takmer tri percentá, ruský rubeľ voči americkému doláru oslabil o 1,1 %.

3. Softvérový obor Microsoft plánuje prepustiť až 18 000 zamestnancov (14 % personálu), čo bude najväčšie prepúšťanie v histórii spoločnosti. Reštrukturalizácia je dôsledkom spojenia s mobilnou divíziou spoločnosti Nokia, ktorá sama zamestnáva až 12 500 ľudí.

4. Inflácia v eurozóne zostáva naďalej veľmi slabá. V júni medziročný rast spotrebiteľských cien predstavoval 0,5 %, čo je rovnaká úroveň ako v máji. Pre menovú úniu ide o najnižšiu infláciu od jesene 2009.

5. Prezident centrálnej banky v Estónsku Ardo Hansson sa pre agentúru Bloomberg vyjadril, že nákupy dlhopisov v súčasnej dobe nie sú potrebné. Ako tvrdí, dôležité je zamerať sa na prijaté menové opatrenia, pričom kvantitatívne uvoľňovanie nie je nástroj, ktorý je v súčasnosti potrebné prijímať.

6. Hospodárske výsledky za druhý kvartál dnes zverejnila aj americká banka Morgan Stanley. Jej čistý zisk vzrástol na 1,86 miliardy dolárov, čo je 94 centov na akciu. Analytici očakávali zisk 55 centov na akciu. Ešte pred otvorením obchodovania akcie Morgan Stanley vzrástli o 2,6 percenta.

7. Najväčší producent hračiek na svete, spoločnosť Mattel prežíva ťažké časy. O jej hity „Barbie“ a „Monster High” je čoraz menší záujem, keďže ich predaje zaznamenali dvojciferný prepad. Spoločnosť v 2. kvartáli pocítila pokles príjmov o 9 %. Akcie Mattel prepadli o takmer 10 %.

8. Júl priniesol mimoriadne zlepšenie obchodnej klímy v americkom regióne Philadelphia. Príslušný index Philly Fed posilnil z júnovej úrovne 17,8 b. na 23,9 bodu, čo je najvyššia hodnota za viac ako tri roky. Indikátor meria ekonomickú aktivitu v tomto regióne, pričom hodnoty vyššie ako „nula“ indikujú ekonomické oživenie.

9. Realitný trh USA v júni sklamal, keďže stavebné výdavky a povolenie prudko poklesli. V porovnaní s májom stavebné výdavky oslabili o 9,3 %, stavebné povolenia poklesli o 4,3 %. Ekonómovia pritom počítali s nárastom.

10. Počiatočné žiadosti o podporu v nezamestnanosti v USA v minulom týždni prekvapivo poklesli. V porovnaní s predchádzajúcim týždňom sa ich počet znížil o 3000 na 302 tisíc. Ekonómovia počítali s číslom 310 000 žiadostí.

Komentáre