10 vecí, o ktorých dnes potrebujete vedieť

1. IBM + Apple? Veru áno. Známi rivali sa dohodli na exkluzívnej spolupráci a partnerstve.

IBM má využiť svoju predajnú sieť na ponuku iPhonov a iPadov svojim korporátnym zákazníkom a taktiež vyvíjať iOS aplikácie viazané na služby IBM. Ako pre “New York Times” uviedla šéfka IBM Ginni Rometty, cieľom bude pevná integrácia zariadení Apple v rozhodovacom procese.

2. Zoskupenie BRICS, ktoré zahŕňa ekonomiky Brazílie, Ruska, Indie, Číny a Juhoafrickej republiky, sa konečne dočkalo významnejšieho slova na medzinárodných finančných trhoch. Krajiny zakladajú vlastnú inštitúciu, ktorá bude “mixom” Svetovej banky a Medzinárodného menového fondu. New Development Bank (NDB) bude sídliť v Šanghaji a prvý šéf bude z Indie.

3. Čínska ekonomika sa v druhom kvartáli postarala o milé prekvapenie. Hrubý domáci produkt (HDP) Číny v 2. štvrťroku rástol tempom 7,5 %. V 1. štvrťroku to bol rast 7,4 %. Rast prekonal očakávania ekonómov, ktorý počítali s rastom čínskej ekonomiky na úrovni 7,4 %.

4. Aj napriek pokračujúcim obavám o stabilitu portugalského finančného sektora si dnes Portugalsko dokázalo pohodlne požičať nový kapitál. Dopyt investorov bol silný a ponuku prekonal dvojnásobne. Výnos šesťmesačných dlhopisov klesol o takmer 0,2 percentuálneho bodu na 0,24 percenta.

5. Americká veľkobanka Bank of America dnes ohlásila svoje hospodárske výsledky za druhý kvartál, ktoré boli silnejšie, než sa očakávalo. Čistý zisk na akciu dosiahol 0,41 USD, čo bolo oveľa viac, ako očakávania na úrovni 0,29 USD/akciu.

6. Ako sa uvádza v novej správe Európskej centrálnej banky (ECB),  význam eura ako medzinárodnej rezervnej meny naďalej klesá. Podiel eura na svetových devízových rezervách v minulom roku klesol o 0,9 b percentuálneho bodu na 24,4 percenta. Trend pokračuje od polovice roku 2010, kedy v eurozóne vypukla dlhová kríza.

7. Americká technologická spoločnosť Intel profituje z oživenia trhu s osobnými počítačmi. Príjmy spoločnosti v druhom štvrťroku vzrástli o 8 % na 13,8 miliardy dolárov. Zisk Intelu medziročne vzrástol až o 40 % na 2,8 mld. dolárov. Akcie Intelu dnes získavajú viac ako 5 %.

8. Nezamestnanosť Vo Veľkej Británii naďalej klesá, no rast miezd zostáva slabý. Počet nezamestnaných za posledné tri mesiace (do mája) poklesol o 121 tisíc na 2,12 mil. ľudí bez práce, čo je najnižšia úroveň za posledných 6 rokov. Miera nezamestnanosti klesla na 6,5 % z predošlých 6,6 %.

9. Ropný trh sa opäť zotavuje zo série poklesov. Ako tvrdia obchodníci, za rastom cien čierneho zlata stoja prekvapivo silné hospodárske dáta z Číny, druhej najväčšej ekonomiky sveta. Barel ropy Brent je drahší o 0,67 % na 107,48 USD, ropa WTI získava 0,61 % na 100,37 USD.

10. Európske akcie sa dnes výrazne zotavujú zo včerajších strát. O pozitívny sentiment sa na finančných trhoch postarala Čína a jej lepší než očakávaný hospodársky rast. Európsky akciový benchmark získava 1,54 % na 3202 bodov. Na nemeckej burze sa mimoriadne darí akciám bankového sektora, ktoré profitujú zo silných výsledkov amerického bankového sektora.

Komentáre