Vieme, kto sa stane víťazom futbalových Majstrovstiev sveta

Je už na 100 % isté, že Svetový pohár získa Adidas. Spoločnosť je oficiálnym sponzorom Nemecka a Argentíny, čiže oboch finalistov tohtoročných Majstrovstiev sveta vo futbale.

To ale nie je všetko – v rukách má aj nemeckého futbalistu Thomasa Müllera či Lionela Messiho z Argentíny. Dnes je jasné, že Adidas múdrym výberom tímov prekonal svojho amerického konkurenta Nike, ktorý vsadil na hviezdnych hráčov (avšak nefinálových).

„Adidas bude jasne najviditeľnejšou značkou vo finále majstrovstiev sveta”, uviedol generálny riaditeľ Herbert Hainer. Ako dodal vo svojom vyhlásení, spoločnosť tým opäť podčiarkla pozíciu poprednej globálnej značky vo svete futbalu.

Adidas a Nike ovládajú priemysel s futbalovým príslušenstvom, ktorý ročne dosahuje hodnotu 5 miliárd dolárov. Adidas očakáva, že tento rok dosiahne „futbalové“ tržby na úrovni 2,7 miliardy dolárov. Viac ako pol milióna nemeckých dresov sa má tento rok predať na mimoeurópskych trhoch. Pre porovnanie – v roku 2010, kedy sa konali Majstrovstvá sveta vo futbale v Južnej Afrike, to bolo zhruba 300 tisíc dresov.

Akcie Adidas ale futbalový ošiaľ vôbec nepociťujú – v posledných mesiacoch ich zaťažila nadmerná expozícia spoločnosti voči Rusku či slabší dopyt na rozvíjajúcich sa trhoch. Tento týždeň akcie oslabili až na 16-mesačné minimum, čiastočne kvôli najnovšej dohode s klubom Manchester United, ktorá vraj nemá byť pre Adidas najvýhodnejšou.

xtb
Redakčný tím Investičných Novín - investicne.sk. info@investicne.sk
Zdieľať
Komentáre