Trhy klesajú. Prišla očakávaná korekcia?

Mnoho investorov a finančných redaktorov upozorňuje, že trhy sa dostali až príliš vysoko a neodrážajú reálne ekonomické fundamenty. O nadpisy typu „korekcia je nevyhnutná“ tak v posledných týždňoch nie je núdza.

Ako píše Barry Riholtz,  korekcia je už  možno tu. Spustilo ju Portugalsko a strach o tamojšiu banku Banco Espirito Santo SA, podľa aktív najväčšiu portugalskú banku.

Zisky, ktoré si španielske, talianske či grécke akcie pripísali v prvom polroku 2014, boli jedným ťahom zmazané. Nielen na portugalskej burze, aj v Taliansku muselo byť pozastavené obchodovanie s niektorými akciami bánk.

Riholtz pritom upozorňuje, že európske akcie sú lacnejšie ako americké. „Je to už viac ako 1000 dní, čo index Standard & Poor’s 500 zaznamenal korekciu v rozsahu 10 %.“, píše Barry Riholtz.

Otrasy na portugalskom finančnom trhu sú akousi zámienkou, ktorá môže spustiť dlhoočakávanú korekciu trhu. Otázkou ale zostáva, či sú aktuálne portugalské problémy dobrým dôvodom na korekciu? Sám Riholtz priznáva, že nikto nedokáže odhadnúť, či sú aktuálne poklesy len krátkodobým výkyvom alebo skutočným prechodom na medvedí trh.

Redakčný tím Investičných Novín - investicne.sk. info@investicne.sk
Zdieľať
Komentáre