10 vecí, o ktorých dnes potrebujete vedieť

1. Nemecký výrobca športových potrieb Adidas prežíva výdatné časy, pretože vo finále futbalových Majstrovstiev sveta má „svoje tímy“.

„Bez ohľadu na to, ktorý tím vyhrá, tak či tak z toho budeme profitovať, pretože oba tímy sú Adidas“, uviedol dnes hovorca spoločnosti. Adidas niekoľko dní pred finále pociťuje rekordné predaje dresov.

2. Spotrebiteľský sentiment v Európe sa zotavuje. Ako vyplýva z prieskumu inštitútu GfK, vo väčšine z 28 krajín EÚ došlo v druhom kvartáli zlepšeniu spotrebiteľskej nálady. Úroveň je ešte nízka ale smer je správny, komentoval expert z GfK.

3. Inflácia v Španielsku zostáva slabá, keďže v júni tu spotrebiteľské ceny medziročne stagnovali. V máji ešte inflácia dosahovala 0,2 %. Pripomeňme, že cieľom Európskej centrálnej banky (ECB) pre eurozónu je inflácia na úrovni dvoch percent.

4. Ratingová agentúra Standard & Poor’s  dnes potvrdila nemecký rating na najvyššej úrovni „AAA“. Navyše, výhľad zostáva stabilný, takže krajine v blízkej budúcnosti nehrozí znižovanie úverovej známky.

5. Čierne zlato dnes opäť strácalo – barel ropy Brent sa obchoduje za 107,104 USD, čo je pokles o 1,43 %. Ropa Brent je tak najlacnejšia za posledné dva mesiace. O 1,53 % lacnie aj ropa WTI, ktorá stojí 100,789 USD/barel. Trh naďalej ťaží z vyšších dodávok z Líbye.

6. Zlato sa dnes obchoduje na úrovni 1336 dolárov/uncu, čo je blízko jeho tri a pol mesačného maxima. Cenu nahor tlačia problémy portugalského bankového sektora a posledné zasadnutie Fedu. Trh so zlatom očakáva, že Federálny rezervný sytém bude držať nízke sadzby dlhšiu dobu.

7. V rámci výsledkovej sezóny sa dnes čakalo na čísla americkej veľkobanky Wells Fargo. Najväčšia banka v USA v druhom kvartáli zvýšila zisk o 3 % na 5,7 mld. dolárov. Zisk na akciu tak dosiahol 1,01 USD, čo je presne v súlade s očakávaniami.

Vývoj páru USD/JPY za posledných 5 dní

8. Japonský jen ťaží zo svojho statusu bezpečnej investície, keď posilnil voči všetkým hlavným menám. Za celý týždeň mena voči doláru získala 0,7 % na 101,31 jenov/dolár.

9. Je nepravdepodobné, že finančné problémy skupiny Espirito Santo budú mať systémové dôsledky na menovú úniu, uviedla vo svojom komentári americká veľkobanka Goldman Sachs.

Aktíva portugalských bánk predstavujú len 1,6 % z aktív bankového sektora eurozóny a expozícia zahraničných bánk voči Portugalsku je nízka. Okrem toho je ECB pripravená podporiť všetky banky.

10. Ako informuje agentúra Reuters, Bulharsko umožnilo, aby zanikla 4. najväčšia tamojšia banka a vyčlenila svoje zdravé aktivity do samostatnej banky. Centrálna banka informovala, že banke Corpbank odobrala licenciu.

Komentáre