10 vecí, o ktorých dnes potrebujete vedieť

1. Spoločnosť Nike ukončila 13-ročnú zmluvu s anglickým futbalovým veľkoklubom Manchester United. Americký výrobca športových potrieb vyhlásil, že podmienky v novej zmluve neboli prijateľné pre akcionárov Nike. Je pravdepodobné, že novým partnerom Manchestru bude nemecký Adidas.

2. Výsledková sezóna začala. Včera vo večerných hodinách ju odštartovala spoločnosť Alcoa, ktorá prekonala odhady analytikov. Jej zisk za uplynulý štvrťrok predstavoval 0,18 USD/akciu, pričom analytici počítali so ziskom len 0,12 USD/akciu. Spoločnosť okrem toho potvrdila tohtoročný výhľad, keď pre rok 2014 počíta s nárastom dopytu po hliníku o 7 %.

3. Indická vláda očakáva, že tamojšia ekonomika od apríla 2014 do marca 2015 porastie tempom 5,4 až 5,9 %. V posledných dvoch rokoch India rástla tempom slabším ako 5 %.

4. Bitcoin, ktorý ťažil z nedávnej dražby americkej vlády, opäť stráca na hodnote. Dnes digitálna mena oslabila o jedno percento na 618 dolárov/Bitcoin. Obchodníci a špekulanti vyčkávajú na ďalší faktor, ktorý zahýbe cenami.

5. Cyperské ministerstvo financií vo svojom najnovšom odhade uvádza, že ekonomika Cypru tento rok poklesne o 4 %. Medzinárodní veritelia počítajú s poklesom hrubého domáceho produktu o 4,2 %. V budúcom roku by podľa ministerstva ekonomika mala rásť o 0,4 % a v roku 2016 o 1,5 %.

6. Rast cien v Číne mierne ustúpil. Ako v Pekingu informoval tamojší štatistický úrad, v júni index spotrebiteľských cien (CPI) poklesol z májových 2,5 na 2,3 %. Akcie v Ázii dnes zakončili nižšie.

7. Ako informuje Štatistický úrad SR, v máji dosiahol celkový vývoz tovaru hodnotu 5 512 mil. eur, čo je medziročný pokles o 2,7 %. Celkový dovoz tovaru sa znížil o 0,1 % na 5 047,4 mil. eur. Saldo zahraničného obchodu bolo aktívne v objeme 464,7 mil. Eur (o 147,8 mil. eur nižšie ako v máji minulého roka).

8. Za zavádzanie pri hypotekárnych obchodoch musí banka Citigroup zaplatiť vyrovnanie v sume 7 miliárd dolárov, čo je dvojnásobok toho, čo očakávali analytici. Ako informuje Reuters, analytici počítali s finančným vyrovnaním vo výške 3,4 mld. dolárov.

9. Miliardár Carlos Slim Helu „rozpredáva“ svoju telekomunikačnú ríšu. Spoločnosť America Movil oznámila, že odpredá časť aktív, aby znížila svoj podiel na trhu a vyhla sa protimonopolným opatreniam. Firma v Mexiku ovláda 70 % trhu s mobilnými telefónmi a 80 % trhu s pevnými linkami. Spoločnosť chce svoj podiel zredukovať na menej ako 50 %.

10. Americké akcie dnes vyčkávajú na večerné zasadnutie Federálneho rezervného systému (Fed). V centre pozornosti sa nachádzajú akcie spoločnosti Alcoa, ktoré získavajú 3 %. Index Dow Jones rastie 0,18 % na 16 937 bodov.

xtb
Komentáre