Najhoršie investičné nápady, o ktorých ste v tomto roku mohli počuť

Známy finančný autor a riaditeľ spoločnosti Ritholtz Wealth Management, Barry Riholtz sa už pomaly blíži k skompletizovaniu svojho zoznamu 10 najhlúpejších investičných nápadov tohto roka.

V kompletnom prehľade, s ktorým Riholtz príde do konca roka, prinesie absurdné investičné myšlienky roka 2014. Niekoľko z nich, ktoré nedávno zverejnil na portáli Washington Post, vám prinášame nižšie:

1. Prvotná verejná ponuka akcií (IPO) športovca: Vernon Davis je prvým profesionálnym športovcom, ktorý predal akcie viazané na hodnotu jeho značky. Urobil tak cez firmu Fantex Brokerage Services. Riholtz upozorňuje, že akékoľvek zranenia môžu ukončiť kariéru tohto športovca. Priemerná kariéra hráča NFL je pritom krátka a trvá len 3-6 rokov.

Aj keby bol zdravý, Davis musí investorom zarábať peniaze aj po kariére, k čomu potrebuje ďalšie zmluvy v hodnote desiatok miliónov. Riholtz tvrdí, že ide o hrozný investičný koncept, ktorý je akurát skvelým marketingovým ťahom pre spoločnosť Fantex. Zdá sa, že o nákup týchto akcií sa postarali len nesofistikovaní fanúšikovia.

2. Za absurdný investičný nápad považuje aj stratégiu nazývanú goldbug portfólio. Začína to podielmi v investičnom truste SPDR Gold, pokračuje nákupom akcií spoločností zaoberajúcich sa ťažbou zlata + je tu niekoľko zlatých ETF fondov.

„Je to jedna obrovská stávka na ten istý obchod. Pozície sú vysoko závislé na cene zlata ako aj medzi sebou“, píše Riholtz. Ako dodáva, kto chce vsadiť na zlato, stačí si obstarať fyzické zlato, prípadne len jednu z investícií, napr. ETF. Načo kupovať 50 rovnakých investícií?!

3. Podielové fondy ponúkané správcovskými firmami. Áno, to je podľa Riholtza ďalšia investičná hrôza. „Samozrejme, ide o podiely, pri ktorých provízia dosahuje 5,75 % a viac. Je to šialene veľa, keďže rovnaký fond môžete kúpiť o 80 % lacnejšie”, píše Riholtz. Ako? Stačí si napríklad zakúpiť ETF indexového fondu, pri ktorom náklady tvoria 0,15 %! (už voľným okom vidíte ten rozdiel).

4. Za ďalší veľmi zlý nápad považuje situáciu, kedy investor miesto nákupu akciového indexu S&P 500 nakúpi desať čiastkových indexov S&P 500 pre jednotlivé odvetvia ( energie, finančný sektor, zdravotníctvo atď.). Riholtz tvrdí, že ide o podozrivú stratégiu, ktorá je zameraná na generovanie obratu a tým aj provízií.

xtb
Redakčný tím Investičných Novín - investicne.sk. info@investicne.sk
Zdieľať
Komentáre