Americká ekonomika dupla na plyn. Má to však háčik

Ekonomické dáta zo záveru tohto týždňa jasne potvrdili, že hospodárstvo USA pokračuje v oživení. Najväčšia ekonomika sveta v júni vytvorila 288 tisíc miest a nezamestnanosť pokles a na 6-ročné minimum 6,1 %.

To ale nie je všetko – smerom nahor boli revidované aj údaje z predošlých dvoch mesiacov. V máji tak bolo vytvorených 224 tisíc miest a v apríli až 304 tisíc, čo je najsilnejší mesačný nárast za posledné dva roky.

Odborníci ale upozorňujú, že potrebné je vnímať aj iný ukazovateľ, a to vývoj miezd. Priemerná mzda medziročne vzrástla len o 2 %, čo je iba v súlade s infláciou a hlboko pod  dlhodobým ročným rastom 3,5 %.

„Ešte stále sme nevideli výraznejšie oživenie v raste miezd“, poznamenal vo svojom komentári Paul Ashworth, americký ekonóm z Capital Economics. Podľa Ashwortha sa bude Federálny rezervný systém (Fed) držať názoru, že trh práce ešte naďalej stagnuje.

Slabý rast miezd cítiť na každú stranu. „Bojím sa, že nezarobím dosť na solídne živobytie. To je moja najväčšia starosť“, uviedla 28-ročná žurnalistka Elizabeth Thompson, ktorá ročne zarobí 28 tisíc dolárov.

xtb
Redakčný tím Investičných Novín - investicne.sk. info@investicne.sk
Zdieľať