Existujú 3 skupiny investorov. Do ktorej patríte?

William J. Bernstein je americký finančný teoretik, ktorý publikoval viacero kníh pre individuálnych investorov. Vo svojej publikácii s názvom “Rational Expectations: Asset Allocation for Investing Adults” definuje tri skupiny investorov, ktorí sa od seba líšia správaním a postojom k investíciám.

1. Priemerný malý investor, ktorý nemá súvislú stratégiu a vlastní chaotický mix podielových fondov/prípadne cenných papierov. Ide o investorov, ktorí majú tendenciu nakupovať na vrchole a predávať na dne. Väčšina ľudí z tejto skupiny sa snaží peniaze zarobiť štýlom lotérie. Netreba ale pripomínať, že takýto prístup sa nekončí dobre.

2. Do druhej skupiny podľa Bernsteina patria sofistikovanejší investori, ktorí pri výbere aktív aplikujú zdanlivo primeranú stratégiu a snažia sa nakúpiť po poklesoch cien. Často sa ale stávajú obeťami trhových turbelencií, čiže keď sa trh rozkolíše, spanikária a prijímajú iracionálne rozhodnutia. Je pre nich ľahké byť dlhodobými investormi počas býčích trhov, no ak veci nejdú podľa plánu, strácajú kontrolu!

3. V tretej skupine sú investori, ktorí majú trvalú stratégiu a pevne sa jej pridŕžajú. Oproti druhej skupine ich odlišuje viacero vecí – realisticky posudzujú svoje tvrdenie, straty vedia vykryť vysokou mierou úspor, prípadne sú ich investície v rizikových aktívach dostatočne nízke. Dá sa povedať, že títo investori disponujú obrovskou dávkou trpezlivosti, odvahou ale aj dostatkom kapitálu.

xtb
Redakčný tím Investičných Novín - investicne.sk. info@investicne.sk
Zdieľať
Komentáre