10 vecí, o ktorých dnes potrebujete vedieť

1. Bitcoin voči doláru dnes posilnil nad 600 USD. Impulzom pre digitálnu menu bola aukcia americkej vlády, ktorá v piatok dražila 30 tisíc Bitcoinov zhabaných na nelegálnych stránkach Silk Road. Podľa dnes zverejnených dát bolo vydražených 30 tisíc Bitcoinov v hodnote 18 miliónov dolárov, čo svedčí o silnom záujme o túto menu. Na burze BitStamp cena Bitcoinu posilnila až na 639 dolárov.

2. Ako hlásia zahraničné médiá, rokovania medzi americkými úradmi a bankou BNP Paribas sú u konca. Francúzskej veľkobanke BNP Paribas prischne nepríjemný rekord, keď spomedzi európskych bánk zaplatí doteraz najväčšiu pokutu. Z dôvodu porušovania amerických sankcií bol banke udelený finančný trest 8,9 mld. dolárov.

3. Inflácia v eurozóne zostáva na veľmi nízkej úrovni. V júni ceny v menovej únii medziročne rástli tempom 0,5 %, pričom cieľom ECB je miera inflácie na úrovni 20. Inflácia v Taliansku klesla na najnižšiu úroveň od roku 2009. V júni tu medziročný rast cien dosiahol 0,2 %, pričom v máji to bolo 0,4 %.

4. Rozpracované predaje domov v USA v máji vzrástli 8-mesačné maximum. Príslušný indikátor Národného združenia staviteľov domov (NAHB) v máji posilnil o 6,1 % na 103,9 b., čo je najvyššia hodnota od septembra minulého roka.

5. Ako dnes informoval Štatistický úrad SR, v júni v porovnaní s májom 2014 sa spotrebiteľská nálada na Slovensku takmer nezmenila. Indikátor spotrebiteľskej dôvery sa znížil o 0,1 bodu a dosiahol hodnotu -11,6. Indikátor ekonomického sentimentu pokračoval v raste.

6. Index nákupných manažérov pre región Chicago oslabil viac ako sa počítalo. Jeho hodnota v júni poklesla z predošlých 65,5 b. na 62,6 bodov. Analytici počítali s poklesom na 63 bodov. Aj napriek oslabeniu sa hodnota ukazovateľa nachádza vysoko nad úrovňou 50 bodov, ktorá signalizuje hospodárske oživenie.

7. Euro voči doláru dnes posilnilo na 3-týždenné maximum, za čo môžu zmiešané dáta z USA. Menový pár získal 0,32 % na 1,36896 dolára. Kým rozpracované predaje domov rástli, ekonomická aktivita v oblasti Chicaga oslabila na trojmesačné minimum, čo podlomilo americký dolár.

8. Akcie populárneho výrobcu kamier GoPro, ktoré majú za sebou úspešný debut, dnes pokračujú opäť v raste. Na burze Nasdaq získavajú takmer 9 % na 38,90 USD.

9. O viac ako 2 % dnes rastú aj akcie internetového obra Yahoo, ktoré dostali pozitívne hodnotenie od  finančnej firmy Piper Jaffray. Ako sa uvádza v jej posúdení, v hodnote akcií ešte nie je dostatočne zohľadnený podiel Yahoo na čínskej spoločnosti Alibaba, ktorá sa chystá na burzu.

10. Bulharsko čelí pokusom destabilizovať tamojší bankový systém. Medzi obyvateľmi sa prostredníctvom sociálnych médií, e-mailov a textových správ začali šíriť zavádzajúce informácie o problémoch tamojších finančných domov. Výsledkom je panika a masívny výber peňazí z bánk, ktoré už museli prikročiť k pozastaveniu výberov. “Neexistuje žiadny dôvod k panike. Žiadna banková kríza nie je”, vyhlásil bulharský prezident.

Komentáre