10 vecí, o ktorých dnes potrebujete vedieť

1. Najväčší výrobca športových potrieb sveta Nike zverejnil svoje výsledky za posledný fiškálny štvrťrok (končiaci 31. mája). Ako zo zverejnenej správy vyplýva, čistý zisk spoločnosti vzrástol o 5,4 % na 698 miliónov dolárov (78 centov/akciu). Ekonómovia počítali so ziskom na akciu 75 centov.

2. Britská ekonomika si z prvého kvartálu odnáša silný hospodársky rast. Ako dnes potvrdil štatistický úrad, hrubý domáci produkt (HDP) v prvom štvrťroku medzikvartálne vzrástol o 0,8 %, čo je v súlade s predbežnými odhadmi. V medziročnom porovnaní ekonomika rástla o 3 % – predošlý odhad hovoril o raste 3,1 %.

3. Ekonomický sentiment v eurozóne sa v júni mierne zhoršil. Index ESI sa znížil o 0,6 bodu na 102 bodov. Ekonómovia pritom počítali s nárastom na 103 bodov. Pod pokles indikátora sa podpísala najmä oslabená dôvera v priemysle a stavebníctve.

4. Japonsko už pociťuje nedávne zvýšenie spotrebných daní. Výdavky japonských domácností sa v máji prepadli o 8 %, čo je oveľa horší výsledok, ako 2,3 %-ný pokles predpovedaný analytikmi.

5. Ruský plynárenský obor Gazprom dosahuje rekordné predaje na európskych trhoch. Ako dnes v Moskve uviedol riaditeľ Gazpromu Alexej Miller, v roku 2013 skupina do Európy dodala 162,7 mld. kubických metrov plynu, čo je medziročný nárast o 16,3 %.

6. Výrobca kamier GoPro má za sebou úspešný akciový debut. Prvý deň na burze Nasdaq akcie (GPRO) vzrástli o 31 %, čím potvrdili záujem investorov o dynamické a rýchlo rastúce spoločnosti.

7. Dobré správy z Talianska – podnikateľská klíma sa tu v júni zlepšila, keď príslušný indikátor posilnil z úrovne 99,8 b. na 100 bodov. Aktuálna hodnota je najvyššou od júna 2011. Ekonómovia s týmto vývojom počítali.

8. Francúzska ekonomika stagnuje. Ako dnes v Paríži uviedol štatistický úrad INSEE, v prvom kvartáli 2014 sa francúzska ekonomika v porovnaní s predošlým kvartálom nezmenila, čo je v súlade s predošlým odhadom. Ekonómovia s potvrdením odhadu počítali.

9. Nemecký reťazec supermarketov Lidl sa rozhodol expandovať. Spoločnosť chce vo Veľkej Británii preinvestovať 220 miliónov libier, vďaka čomu vytvorí 2200 pracovných miest. Lidl chce v najbližších mesiacoch v Británii otvoriť 20 nových predajní.

10. Tento obchodný týždeň nebol pre európske akcie najlepším, pod čo sa podpísali boje v Iraku, nepokoje na Ukrajine či slabšie ekonomické údaje. Ako píše agentúra Reuters, pre európske akcie to bude prvý týždňový pokles od apríla.

Redakčný tím Investičných Novín - investicne.sk. info@investicne.sk
Zdieľať
Komentáre