10 vecí, o ktorých dnes potrebujete vedieť

1. Najhorší výkon najväčšieho hospodárstva sveta za posledných 5 rokov. Americká ekonomika v prvom štvrťroku poklesla o 2,9 %, pričom predošlý odhad hovoril o poklese 1 %. Pod hospodárske zakopnutie USA sa podpísala extrémne tuhá zima.

2. Spotrebiteľská dôvera v Taliansku sa v júni nečakane zhoršila. Príslušný indikátor poklesol o 0,5 bodu na 105,7 bodov. Ekonómovia počítali s miernym nárastom na 106,4 bodu.

3. William Dudley, jeden z členov Federálneho rezervného systému sa domnieva, že FED bude na zvýšenie úrokových sadzieb čakať do polovice roka 2015. “Očakávania trhu, že FED k zvyšovaniu sadzieb prikročí zhruba v polovici budúceho roka, považujem za rozumné”, poznamenal Dudley, šéf regionálnej centrálnej banky New York

4. Podnikateľská dôvera vo Francúzsku oslabuje. V júni index oslabil na 92 bodov, čo je najnižšia úroveň od augusta 2013. Už v pondelok zverejnený výrobný index PMI zaostal za očakávaniami, keď sa prepadol na 6-mesačné minimum.

5. Grécka centrálna banka tvrdí, že ekonomika Grécka v tomto roku bude rásť, aj keď iba veľmi mierne. „Hospodárstvo sa stabilizuje, do konca roka 2014 počítame s rastom 0,4 %“, uviedol dnes v parlamente nový šéf tamojšej centrálnej banky Ioannis Stournaras.

6. Britská libra voči doláru dnes oslabila na 1,6952 USD, čo je najnižšia úroveň za posledný týždeň. Pokles prišiel po tom, čo guvernér britskej centrálnej banky Bank of England (BoE), Mark Carney uviedol, že rast miezd bude slabší než sa očakáva.

7. Americké objednávky tovarov dlhodobej spotreby v máji poklesli o 1 %. Pre ekonómov ide o nepríjemné prekvapenie, keďže počítali s nárastom o 0,2 %. Aprílový nárast bol revidovaný z +0,8 % na +0,6 %.

8. Zdá sa, že dubajské akcie sa začínajú zotavovať z prudkých otrasov. Po tom, čo si hlavný dubajský akciový index za posledné tri dni odpísal 15 % hodnoty, dnes index DFMG posilnil o 4,6 %. Ide o najväčší denný zisk indexu za posledný mesiac.

9. Sektor služieb USA milo prekvapil, keď v júni rástol najrýchlejším tempom za viac ako 4 roky. Zodpovedajúci indikátor inštitútu Markit v júni posilnil na 61,2 bodu. V máji index dosahoval 58,1 bodu.

10. Ropa Brent dnes pokračuje v zlacňovaní, keď stráca 0,60 % na 113,79 dolára/barel. Bagdad prisľúbil, že Irak budúci mesiac zvýši produkciu a export ropy. Ako poznamenal jeden z analytikov, aj keď sa geopolitická situácia nezlepšuje, Irak naďalej produkuje ropu a plánuje navýšiť vývoz, čo je pozitívum. Americká ropa WTI dnes dražie o 0,26 % na 106,21 USD, čím reaguje na zmiernenie zákazu vývozu ropy z USA.

Redakčný tím Investičných Novín - investicne.sk. info@investicne.sk
Zdieľať
Komentáre